Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ukrajina: Premiér Azarov hrozí trestom každému, kto porušuje ústavu a zákony

Protesty v Kyjeve
Protesty v Kyjeve (Zdroj: SITA)

KYJEV Ukrajinský premiér Mykola Azarov dnes v súvislosti s pokračujúcimi protivládnymi protestami pohrozil trestom každému, kto porušuje zákony alebo ústavu.

V príhovore odvysielanom v priamom prenose zo zasadnutia vlády Azarov uviedol, že vláda prejavila počas protivládnych protestov toleranciu a pripravenosť na dialóg s opozíciou, a vyzval všetky politické sily, aby sa vyhli ďalšej eskalácii napätia.

"Každý si musí uvedomiť, že platia ústava i zákony, a nikto ich nesmie porušovať. Všetci, ktorí budú uznaní za vinných z protizákonného konania, sa za to budú zodpovedať," vyhlásil Azarov podľa agentúry RIA Novosti.

Dodal, že vodcovia pouličných protestov a "politické sily bez konštruktívnych plánov (...) sa skrývajú za chrbtami iných ľudí" a huckajú ich na páchanie trestných činov.

Lídrov demonštrácií Azarov vyzval, aby predstúpili pred verejnosť a jasne deklarovali, kto nesie zodpovednosť za pouličné násilnosti. Radových občanov upozornil, že vodcov protestov chráni poslanecká imunita, ale "vy sa nemáte za koho skryť". Súčasne apeloval, aby protestné akcie mali pokojný priebeh.

Rozhodnutie parlamentu, ktorý v utorok v hlasovaní neschválil návrh opozície na vyslovenie nedôvery súčasnej vláde, treba podľa Azarova prijať ako fakt, rešpektovať ho a zastaviť eskaláciu politického napätia. Dodal, že vyčerpané sú už všetky dôvody na demonštrácie, vláda podľa jeho slov pracuje v obvyklom režime. Súčasne potvrdil, že vláda garantuje právo občanov na pokojné protesty.

V súvislosti s protivládnymi aktivitami Azarov vyhlásil, že opozícia nebojuje za európsku integráciu a európske hodnoty, ale o moc. Upozornil, že o moc treba bojovať vo voľbách, a dodal, že súčasné udalosti na Ukrajine vníma po tzv. oranžovej revolúcii a "protizákonnom rozpustení parlamentu" ako tretí pokus o prevrat za posledných desať rokov.

Na margo kritiky postupu bezpečnostných zložiek, ktorá na adresu Ukrajiny zaznieva aj zo zahraničia, Azarov uviedol, že vedenie krajiny, ktoré neprijíma opatrenia na obnovenie verejného poriadku, porušuje zákon. "My na to nemáme právo. Osobitne nie v takejto ekonomickej situácii a na prahu zimy," uviedol premiér.

Masové protestné akcie na Ukrajine vypukli po tom, ako Azarovova vláda 21. novembra pozastavila prípravu na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ, ktoré sa malo uskutočniť v rámci nedávneho summitu Východného partnerstva v litovskom Vilniuse.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu