Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Benešove dekréty patria na smetisko dejín, tvrdia Maďari

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Benešove dekréty protirečia právnym normám Európskej únie, napriek tomu si ich Česko a Slovensko ponechávajú. Tvrdí to štátny tajomník maďarského rezortu verejnej správy a spravodlivosti Bence Rétvári, ktorého prejav dnes v jeho neprítomnosti prečítali v Budapešti na sympóziu Nadácie Konrada Adenauera.

Podľa agentúry MTI podujatie zorganizované v spolupráci s vládnou Kresťanskodemokratickou ľudovou stranou (KDNP) nieslo názov "Kolektívna vina a Európska únia; porušujú následky Benešových dekrétov právny systém únie?"

Rétvári ďalej vyjadril názor, že dekréty sú brzdou spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky. "Je načase, aby sa Benešove dekréty dostali na smetisko dejín," dodal.

Maďarský expert na dejiny práva Attila Horváth okrem iného povedal, že po roku 1948 prevzatím moci československými komunistami sa zdanlivo ukončila diskriminácia, každý bol vo vtedajšej diktatúre rovný, ale Maďari žijúci na juhu Slovenska v skutočnosti žili pod dvojakým útlakom: popri komunistickom útlaku ich ťažila aj etnická diskriminácia.

Podľa Horvátha sa právne normy Európskej únie v SR neuplatňujú vo všetkých súvislostiach, aj keď je členom EÚ, pretože Benešove dekréty nemožno považovať za zrušené a tak stále neboli odškodnení Maďari, ktorých dekréty postihovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu