Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovenská mládež v Maďarsku je v ťažkej pozícii, upozorňuje aktivista

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MLYNKY - Slovenská mládež v Maďarsku je vo veľmi ťažkej situácii, vyhlásil dnes aktivista Organizácie slovenskej mládeže v Maďarsku Dušan Kunovac na konferencii "Ako ďalej, Slováci v Maďarsku?", ktorá sa konala v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt).

"Slováci v Maďarsku sú totiž v pokročilom veku, čo znamená, že moja generácia - tá vo veku medzi 20 a 30 rokov - väčšinou už má veľmi slabú, alebo žiadnu slovenskú identitu," konštatoval Kunovac v rozhovore. Podľa jeho slov uvedená kategória mladých ľudí už neovláda slovenský jazyk, lebo ich ho nenaučili starí rodičia ani rodičia. 

"Preto aj na tých úrovniach verejného života funkcie, ktoré teraz vykonávajú starší predstavitelia našej národnosti, sú v ohrození z hľadiska dorastu, keďže je jedna generácia, ktorá úplne vypadla medzi päťdesiatnikmi a medzi tridsiatnikmi. Bude veľmi ťažké postarať sa o dorast, aby funkcie niekto prevzal," zdôraznil. 

Prvotným cieľom organizácie mladých Slovákov je podľa Kunovca znova aktivizovať mladých, nejakým spôsobom vzbudiť ich záujem o programy a akcie organizácie a časom z nich vytvoriť aktivistov, ktorí ďalej odovzdávajú tradície a budú sa aktívne podieľať na slovenskom národnostnom živote.

Pripomenul, že v roku 2009 sa uskutočnila revitalizácia organizácie, pretože predtým bola aktivita jej členov roky veľmi slabá. "Odvtedy počet aktivistov vzrastá, naše programy sú čoraz viac navštevované a teda už aj verejnosť o nás vie a ráta s nami," zdôraznil Kunovac.

Z aktivít vyzdvihol tradičný každoročný futbalový turnaj Dolnozemský pohár s účasťou 120-150 mladých ľudí, ktorí vytvoria osem až desať tímov. Stálymi účastníkmi turnaja sú Slováci z Békešskej Čaby, Slovenského Komlóša, Budapešti, Mlynkov, Černe, Bakoňa a v posledných rokoch spolupracujú aj s nemeckou mládežou v Maďarsku.

"Samozrejme kladieme veľký dôraz aj na vytváranie identity pomocou rôznych tvorivých dielní, táborov, stretnutí, kde hlavným cieľom je, aby sa mládežníci spoznali a na druhej strane, aby sme niečo aj vytvorili. Spoločne riešime otázky, kto prevezme funkcie v kultúrnych inštitúciách," uzavrel Dušan Kunovac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu