Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kandidát na župana Binder: Ďakuje Kaníkovi, že mu robí kampaň

Ondrej Binder
Ondrej Binder (Zdroj: Facebook)

BANSKÁ BYSTRICA - Ondrej Binder kandiduje za predsedu BBSK ako nezávislý. Chce dať mladým ľudom možnosť všestranného využitia voľného času, ich rodičom prácu a starým otcom pokojnú starobu. Rozhovor s O. Binderom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

V uplynulých župných voľbách som kandidoval na poslanca. Na to, aby som vstúpil do krajského parlamentu mi chýbal iba jeden hlas. Preto ľudia, najmä v Banskej Štiavnici, ktorí ma podporili, začali zbierať podpisy na moju podporu, pričom ich zozbierali 2800 a chceli, aby som kandidoval na predsedu. Presvedčilo ma aj to, že KDH v kraji sa rozhodlo podporiť súčasného predsedu Vladimíra Maňku. Ako člen hnutia som sa proti tomu vzbúril a cestu som našiel tým, že budem kandidovať. Osobne si myslím, že radoví členovia s touto podporou Smeru nesúhlasia. Rozhodol som sa kandidovať ako nezávislý. Podľa stanov KDH v takomto prípade zaniká automaticky členstvo v hnutí.
 

Čo by ste chceli a dokázali zlepšiť v rámci daných kompetencií kraja?

Tých problémov je strašne veľa. Tak predovšetkým je to prevencia s mládežou. Dať mladým ľuďom možnosť všestranného využitia voľného času. Každá aktivačná práca s mládežou je dobrá. Mali by sme teda stimulovať všetkých ľudí, ktorí robia s mládežou. Potom je to práca pre rodičov a teda podpora agroturistiky a cestovného ruchu. Hľadať spôsob, ako podporiť našich živnostníkov všeobecne. Dôležité pri tom je, aby sme si nepredávali pôdu. Ak si ju totiž predáme, nebude čo obrábať, respektíve budeme pracovať nie na seba, ale na niekoho iného. A napokon pokoj pre starých rodičov. Zabezpečiť im dôstojnú starobu. Snažil by som sa o to, aby sa im nezvyšovali životné náklady.


Uplynulé roky išiel kraj cestou šetrenia. Spájali sa školy, sociálne zariadenia. Išiel by ste aj naďalej touto cestou?

Týmto všetkým sme museli prejsť. Po jednom mojom takomto návrhu v predchádzajúcom volebnom období sa v Banskej Štiavnici zachránila škola. Zachránil som miliardový majetok, ktorý chceli predať za 12 miliónov korún.

 

Ako by ste vedeli riešiť nezamestnanosť? Štatistiky napĺňajú najmä okresy Rimavská Sobota a Revúca a v nich žijúca rómska populácia.

Rómov treba prevychovať. Je to viacgeneračný boj. Nedá sa to vyriešiť za pár rokov. Sami sme ich priviedli do doby kamennej a čo videli, to si aj zobrali. Naučili sme ich takto brať dávky bez vlastného pričinenia. Príkladom môže byť naše združenie Nádej vo Svätom Antone, ktoré sa podieľa na stavbe lacných nájomných bytov pre Rómov. Rómovia si ich sami stavajú a sami si ich aj platia.

 

Keby prišla návšteva zo zahraničia, kadiaľ by ste ju v kraji previedli?

Zažil som situáciu, keď zahraničnú delegáciu zaviedli do hotela Kaskády a na druhý deň jej ukázali prepad vlaku v Čiernom Balogu. To je práve ten zlý príklad. V prvom rade by so mnou išla do Banskej Štiavnice a Kremnice a potom do našich kostolov, ktoré sú krásne. Jednoducho tam, kde je naša história.

 

Akú kampaň robíte? Koľko peňazí ste na ňu vynaložili?

Kampaň robím 43 rokov, teda toľko, koľko som na svete. Ak som za ten čas ľudí nepresvedčil, tak ich za pár dní určite nepresvedčím. Napríklad v Banskej Štiavnici mi robí dobrú kampaň Ľudovít Kaník. Billboardy má všade a ľudia, keď ho vidia, sami mi vravia: Ondrej, ideme ťa voliť."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu