Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Uchádzač o župana Karácsony: Dajme každému nepodmienený základný príjem

Gabriel Karácsony, kandidát na bratislavského župana. Za stranu Priama demokracia.
Gabriel Karácsony, kandidát na bratislavského župana. Za stranu Priama demokracia. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja kandiduje aj Gabriel Karácsony za stranu Priama demokracia. Ako uviedol, "riadiť chod takejto inštitúcie nie je až taký veľký problém. Pri mojom vzdelaní, pracovných a životných skúsenostiach, by som si aj trúfol". Rozhovor s G. Karácsonym je súčasťou projektu, kde TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov.

Politická strana Priama demokracia nie je vo všeobecnosti príliš známa. Ste jej predsedom, vedeli by ste sa predstaviť svojim potenciálnym voličom v regionálnych voľbách?

Mám 67 rokov, som ženatý, mám tri deti a štyroch vnukov. Narodil som sa v Bratislave-Rusovciach, otec bol Maďar, matka Chorvátka, manželka Slovenka a deti sú slovenské – tak ako to má byť. Učil som sa na jadrovej priemyslovke, absolvoval som leteckú vojenskú technickú akadémiu a postgraduál jadrovej fyziky. Pracoval som v ústave jadrového výskumu, šéfoval pri výstavbe slovenských atómových elektrární. Teraz som dôchodca a starám sa o invalidnú manželku. Pomáham synovi pri rozbehnutí prevádzky reštauračných služieb v Rusovciach – malej kaviarne a predajne zmrzliny.

Tým, že strana Priama demokracia nie je ešte zafixovaná v podvedomí občanov, ako vnímate šance na svoju zvoliteľnosť?

Patrím do kategórie takzvaných nezvoliteľných kandidátov. Som si toho vedomý. Zvoliteľní sú tí mocní, ktorí bohato čerpajú zo spoločenských prostriedkov a môžu si zaplatiť drahé kampane. Aj samospráva je presiaknutá niekedy až zločinnými politicko-ekonomickými záujmami takzvaných relevantných strán, obdobne, ako je tomu vo veľkom parlamente.
 

Prečo potom kandidujete?

Kandidujem, lebo je to príležitosť ukázať a trochu zviditeľniť existenciu stany nového typu – stany priamej demokracie. Táto strana presadzuje potrebu samosprávneho fungovania spoločnosti od úrovne štátu, cez regióny až po obce na princípoch priamej demokracie švajčiarskeho typu. Predovšetkým ide o spravodlivé zákony o ľudovom hlasovaní a ľudovej iniciatíve, ktoré by som rád uplatnil aj na úrovni samosprávneho kraja. Kandidujem a dúfam, že odčerpám zopár hlasov tým, ktorí sú predurčení na víťazstvo.

Pri presadzovaní priamej demokracie, s opieraním sa o názory občanov v referende, ako vnímate súčasnú existenciu samosprávnych krajov?

Som toho názoru, že vyššie územné celky sú prebytočné a zbytočne drahé inštitúcie, bez ktorých by sme sa zaobišli. Radšej by som financie spravodlivo rozdelil obciam, nech si samé rozhodujú o ich užití.

Ako by ste charakterizovali ako predseda strany program Priamej demokracie v ekonomickej oblasti?

Venujem sa témam nepodmieneného základného príjmu, progresívnym daňovým systémom pri politickom uplatnení priamej demokracie. Tieto témy neboli schopné prijať existujúce politické subjekty, aby ich dostali na parlamentnú pôdu. Preto som inicioval vznik nového politického subjektu s programom priamej demokracie švajčiarskeho typu. Intenzívne sa snažím o integráciu viacerých malých politických strán do jedného celku pod spoločným heslom priamej demokracie. Nosnou myšlienkou je odstránenie privilégií politických strán pri tvorbe a výkone moci v štáte.

Čo to znamená nepodmienený základný príjem?

Je to jednoduchá myšlienka. Každá osoba, ktorá trvalo žije vo švajčiarskej spoločnosti, dostáva mesačne ničím nepodmienený základný príjem vo výške 2500 CHF. Dostane ho, bez ohľadu na to, či je bohatý, alebo chudobný, zdravý alebo chorý, zárobkovo činný, alebo nezamestnaný človek. Základný príjem je venovaný každému jednotlivcovi. Vedel by som si predstaviť zavedenie nepodmieneného základného príjmu na Slovensku už dnes, bez väčších problémov. Nepodmienený základný príjem je hmotným zabezpečením najzákladnejšieho ľudského práva – práva na život. Alebo inak, je to dividenda z môjho podielu na celospoločenskom bohatstve. Čím bohatšia bude spoločnosť, tým vyššia bude moja dividenda. Jej výška by nemusela byť "švajčiarska", no naše životné minimum je na úrovni asi 200 eur a minimálna mzda na úrovni okolo 300 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu