Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

V Česku sa opäť otvorili volebné miestnosti, očakáva sa nižšia účasť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA – Volebné miestnosti v Česku sa dnes znovu otvorili, začal sa druhý a záverečný deň predčasných volieb do Poslaneckej snemovne, dolnej komory Parlamentu ČR.

V piatok odovzdalo svoje hlasy približne 40 percent českých voličov. Záujem sa však v jednotlivých regiónoch dosť líšil. Počas dnešného dňa sa očakáva nižšia účasť. Volebné miestnosti budú otvorené od 8.00 h do 14.00 h. V ČR môže voliť vyše osem miliónov oprávnených voličov, uviedla tlačová agentúra DPA. O 200 kresiel v Poslaneckej snemovni sa uchádza takmer 5900 kandidátov, čo je rekordné číslo.

 O priazeň voličov bojujú kandidáti z celkovo 23 politických subjektov, z nich 17 na celom území krajiny. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že favorizovaných sociálnych demokratov by mohlo voliť 23 percent voličov, kým komunistov z KSČM asi 14 percent.  Nová strana ANO s protikorupčným programom by podľa prieskumov mohla získať zhruba 16 percentnú podporu. Bývalí koaliční partneri ODS a TOP 09 zaznamenávali v prieskumoch len slabé preferencie.

Jedinečnosťou v ČR sú tohtoročné predčasné voľby v meste Dvůr Králové nad Labem v okrese Trutnov v Královohradeckom kraji. Obyvatelia rozhodujú o politikoch a zároveň v miestnom referende aj o kanáloch a zákaze výherných automatov, uviedol portál Novinky.cz. Jeden z voličov mesta so zhruba 16.500 obyvateľmi v tejto súvislosti sarkasticky poznamenal, že sa to celkom hodí, lebo politici by mali chodiť po kanáloch a "nezacláňať vo voľbách". 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu