Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Poliaci riadne naložili Čechom: Takto zvozili víťazov volieb pod čiernu zem!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Česko sa "ocitlo na ceste k vlastnej verzii orbanizmu, mečiarizmu či poľskej štvrtej republike", napísal poľský denník Gazeta Wyborcza na svojom webe k výsledkom parlamentných volieb.

Po nich sa na českom obzore črtá "politický kartel , v ktorom vláda - navonok rešpektujúca demokratické procedúry - vládne tak, akoby jej štát patril a spoločnosť bola kusom dreva určeným na spracovanie".

Česká zvláštnosť podľa poľského komentátora tkvie v tom, že nedominuje nejaká ideológia alebo program, ale víťazné strany vyzerajú "bezmála ako beztvará hmota bez nejakej idey", a tak "až hrôzu naháňa predstava, čo týchto ľudí a kruhy spája a čo bude spojivom budúcej koalície".

Voľby sa podľa denníka zaobišli bez prekvapení: vyhrali sociálni demokrati pred komunistami a "čudnou, rádoby technokratickou stranou" miliardára Andreja Babiša. Síce sa ešte len ukáže, či novopečený majiteľ vydavateľstva dvoch vplyvných denníkov bude kráčať v stopách Silvia Berlusconiho, ale "je už jasné, že v tejto krajine dokážu peniaze a experti na verejnú mienku vyrobiť politickú kariéru za pár mesiacov", poznamenal autor s dôvetkom, že "ANO je politicky prázdny výtvor, kde program nahrádza hlasné odsudzovanie korupcie".

Predpovedá, že komunisti - po roky obľúbený strašiak pravice - teraz vskutku vstúpia do vládnych salónov, čo síce zmení tvár krajiny, ale sotva doterajšiu prax: "Táto strana pôsobí ako svojrázny klub nostalgie po pive a chlebíčkoch za pol druha koruny. Nadávajú na 'zlodejskú privatizáciu', ale za dve dekády v parlamentných laviciach neprispeli k odhaleniu ani jediného z množstva prehmatov. Mnohé naznačuje, že ich účasť na vláde sa obmedzí len na iritujúce rečnenie, ale ťažko predpokladať, že by odolali pokušeniam moci."

Za tejto situácie denník predpovedá, že hlavné slovo teraz bude patriť prezidentovi Milošovi Zemanovi, pretože pragmatické krídlo v sociálnej demokracii je príliš slabé a tvrdé jadro ho zbožňuje. A Zeman "má veľký talent na zákulisné hry a stranícke obchody", ako aj miluje možnosť využívať svoje nemalé právomoci pri vytváraní novej vlády "tak, aby ich ešte rozšíril", pričom "obchádza zákony, šliape po ustálených zvyklostiach a kašle na kritiku médií či iné názory".

Na záver Gazeta Wyborcza poznamenala, že sa ešte nevie, aká bude budúca koalícia a vláda, ale "už je jasné, že tieto voľby vyhral bezideový populizmus a peniaze""Voľby vyhrali českí sociálni demokrati. Vládnuť musia s komunistami," zahlásila spravodajská televízia TVN 24 s tým, že v parlamente je "príliš veľa strán", a tak budúca vláda "bude slabá".

Na názory, že voľby nijako nevyriešili politickú krízu v Česku, upozorňuje aj denník Rzeczpospolita. V rozdrobenej snemovni možno čakať dlhé rokovania o zostavení novej vlády, ktorá pravdepodobne bude málo stabilná, usúdil denník.

"Výsledky rozčarovali hlavne favoritov zo sociálnej demokracie. Drvivú porážku utrpeli strany z predchádzajúcej stredopravej vládnej koalície, ktorým voliči vystavili účet za neschopné vládnutie, tolerovanie korupcie, škandály a aféry. Spokojný môže byť jedine miliardár Andrej Babiš," napísal Dziennik. Zaujalo ho, že podľa prvých vyhlásení "nikto s nikým nechce ísť do koalície", ale je možné, že sa východisko z patovej situácie nájde, až opadnú emócie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu