Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Figeľa teší návrať kresťanských demokratov, Frešo zdvíha varovný prst

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výrazná porážka štandardných politických strán a nástup nečitateľných politických zoskupení na popredné miesta českej politiky, tak hodnotí predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo výsledky parlamentných volieb v ČR.

"Príklad Českej republiky potvrdil obdobnú situáciu, ktorú politické strany na Slovensku zažili minulý rok. Odtrhnutie od reálneho života, samodeštrukcia, rezignácia na zodpovednosť a z toho plynúca strata dôvery," tvrdí Frešo v stanovisku, ktoré poskytla tlačová služba SDKÚ-DS. Podľa Freša sa "SDKÚ-DS z toho poučila".

Líder SDKÚ-DS upozorňuje, že vo voľbách čoraz viac dominuje marketing. "Demokratické voľby sa aj v našej krajine stávajú v poslednom období marketingovou príležitosťou účelových politických projektov, ktoré nemajú vyprofilovaný a čitateľný program, ani ideovú orientáciu a vnášajú tak do politiky nepredvídateľnosť a nestabilitu", konštatuje ďalej Frešo.

Myslí si, že obdobnej výzve čelíme aj v nastávajúcich voľbách do samosprávnych krajov na Slovensku. "Napriek tomu, že žiadny predseda štandardnej politickej strany nemôže byť nadšený z výsledkov volieb v ČR, chcem zagratulovať všetkým stranám, ktoré sa dostali do Poslaneckej snemovne ČR a vysloviť nádej, že sa im podarí vytvoriť stabilnú vládu", uzavrel stanovisko k výsledkom parlamentných volieb v ČR Pavol Frešo. 

Ján Figeľ blahoželá k volebným výsledkom KDÚ-ČSL a TOP09. V súvislosti s parlamentnými voľbami v Českej republike je predseda KDH Ján Figeľ presvedčený, že nasledujúci povolebný vývoj politiky u našich západných susedov bude zložitý, ako sme toho boli svedkami od prvých priamych prezidentských volieb na úvod roka. Vzťahy medzi našimi krajinami a národmi by to však oslabovať nemalo, uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol hovorca KDH Matej Kováč.

Ján Figeľ telefonicky zagratuloval predsedovi KDU-ČSL Pavlovi Bělobrádkovi k návratu kresťanských demokratov do Poslaneckej snemovne ČR. "Takýto návrat v Česku sa od roku 1990 nepodaril doteraz žiadnej strane." Ján Figeľ pozdravil aj Karla Schwarzenberga, predsedu strany TOP09, s ktorou KDH spolupracuje v rámci európskych štruktúr, dodáva sa v stanovisku kresťanských demokratov. 

Predčasné parlamentné voľby v ČR sa konali v piatok a sobotu, so ziskom 20,5 percenta ich vyhrala ČSSD. ANO skončilo druhé s 18,7 percenta a komunisti majú 15 percent. Nasleduje TOP 09 s 12 percentami a Občianska demokratická strana (ODS) so 7,7 percenta. Do parlamentu sa prvýkrát dostal aj Úsvit podnikateľa japonského pôvodu Tomia Okamuru s takmer 7 percentami a v Poslaneckej snemovni bude mať po troch rokoch zastúpenie aj konzervatívna KDU-ČSL, ktorej dalo hlas 6,8 percenta voličov. Prekvapením je debakel Strany práv občanov - Zemanovci, ktorá získala len asi 1,5 percenta hlasov. Politológovia to spolu s nečakaným triumfom Babišovej ANO označujú za najväčšie prekvapenie volieb. 

Podľa prvých vyjadrení expertov krajinu čakajú komplikované a pravdepodobne aj dlhé rokovania o novej vládnej koalícii. Vzhľadom na pomerne malý zisk víťaznej ČSSD a významný prepad preferencií ODS tiež spomínajú termín "politické zemetrasenie". Účasť dosiahla zhruba 60 percent, čo je v porovnaní s minulými voľbami o niekoľko percent menej. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu