Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Austrálske čudo: Vedci našli obrovské ružové slimáky, to ešte nevideli!

(Zdroj: mnn.com)

SYDNEY - Austrália je domovom niektorých najzvláštnejších zvierat na svete od nelietavých vtákov schopných vypitvať človeka až po obrie dážďovky, ktoré v noci žiaria. Teraz na zoznam austrálskych živočíšnych kuriozít pribudol ďalší objav - veľké, jasne ružové slimáky, napísal denník Sydney Morning Herald.

Miestni obyvatelia dlho hlásili, že zahliadli po daždi bizarne vyzerajúce, asi 20 centimetrov dlhé slimáky, ale až teraz ich existenciu oficiálne potvrdili vedci. Tí tieto ulitníky našli na hore Mount Kaputar, ktorá sa v štáte Nový Južný Wales týči do výšky 1524 metrov. A stanovili, že druh s latinským názvom Triboniophorus aff. graeffei je unikátny pre alpský les na svahoch hory.

"Tak jasne ružové, ako si len dokážete predstaviť, presne také sú," povedal strážca národného parku Michael Murphy rozhlasovej stanici ABC. "Keď je dobré ráno, tak ich môžete vidieť stovky, ale len v tej jednej oblasti."

V noci slimáky vyliezajú do stromov, kde sa živia plesňami a machmi. Ich jasne ružová farba sa môže zdať ako jednoznačné lákadlo pre predátorov, ale podľa vedcov im naopak pomáha schovať sa medzi opadanými eukalyptovými listami, ktoré sú červené.

Ovšem obrie ružové slimáky nie sú jedinými podivnými tvormi žijúcimi na hore Mount Kaputar. Sú tu tiež tri druhy kanibalských slimákov. "Sú to žraví malí chlapíci," vyhlásil Murphy. "Pohybujú sa po lesnej pôde a hľadajú slizovú stopu iného slimáka. A potom ho stopujú a zožerú."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu