Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Spomienky na MDŽ v socializme ožívajú: Podeľte sa s nami o vaše zážitky!

Oslavy MDŽ v roku 1968.
Oslavy MDŽ v roku 1968. (Zdroj: ondraseknj.cz)

BRATISLAVA – Červené karafiáty, dámy na podnikových oslavách vyfintené v tom najlepšom, čo v skrini našli a muži na mol! Aj takéto spomienky sa vynárajú tým skoršie narodeným v súvislosti s Medzinárodným dňom žien (MDŽ), ktorý pripadá na 8. marca.

 

V časoch socializmu sa sviatku žien pripisoval omnoho väčší význam, ako je tomu dnes. Nemali to vtedy rozhodne ľahké. Okrem toho, že sa prácou snažili vyrovnať mužom, po práci stáli v dlhých radoch na základné potraviny, potom utekali po deti do škôlky či školy.

Od socialistických predákov sa im však dostalo uznanie, keď im ako pracovníčkam, občiankam a matkám v jednom vzdali úctu. Podniky obvykle organizovali sprievodný program najčastejšie s vystúpeniami žiakov.

Od svojich manželov a nadriadených vyfasovali kvety, obrusy, uteráky či iné bytové doplnky. Muži si zas vďaka podnikovým oslavám našli príležitosť poriadne si vypiť.

Verejnosť síce sviatok žien vníma hlavne vďaka socialistickému rozmeru, jeho korene však siahajú až do roku 1908, keď v New Yorku vyšli do ulíc tisíce krajčírok kvôli zlým pracovným podmienkam. Nápad oslavovať MDŽ vznikol na Medzinárodnej ženskej konferencii v Kodani v roku 1910. Už o rok neskôr ho oslavovali v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. OSN vyhlásila rok 1975 za Medzinárodný rok žien a v tomto roku bol aj oficiálne ustanovený 8. marec ako Medzinárodný deň žien.

 

Zaspomínajte si s nami na časy minulé. Vaše zážitky, fotky, pozitívne aj negatívne spomienky na MDŽ posielajte na tipy@topky.sk. Radi ich zverejníme.

Vaše tipy

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu