Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Horolezecká dráma: Poliaci sa pri zostupe z osemtisícovky stratili!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BROAD PEAK – Poľská expedícia na osemtisícovku Broad Peak v pohorí Karakoram má dramatický priebeh. Počas dnešného zostupu z vrcholu 8051 metrov vysokej hory sa stratili dvaja členovia výpravy.

Podľa vedúceho štvorčlennej expedície sú v bezprostrednom ohrození života. Informujú o tom poľské médiá. Kvarteto Poliakov vyrazilo na výpravu, ktorá sa usilovala o vôbec prvé oficiálne zimné výstupenie na tento pakistanský vrchol. Podľa informácií televíznej stanice TVN24 dobyli horolezci vrchol v utorok a čoskoro potom zahájili zostup. Dvojica mužov však nedorazila do tábora, kde mali prenocovať. Od tej doby o nich zvyšok výpravy nemá správy.

"Mám strach. Obaja sú v ohrození života, sú veľmi unavení," povedal v TVN24 vedúci programu zimných výstupov poľských horolezcov Artur Hajzer, ktorý je v kontakte so šéfom expedície. Do pátrania po Poliakoch sa zapojila trojica pakistanských horolezcov, z ktorých jeden sa vypravil až nad posledný výškový tábor do výšky cez 7600 metrov. Aj kvôli zlej viditeľnosti vraj na Poliakov nenarazil. Chce však na mieste prečkať ďalšiu noc a pokračovať v pátraní ešte vo štvrtok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu