Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lavíny vo Francúzsku a Rakúsku: Vyžiadali si sedem obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ/VIEDEŇ - Celkom sedem mŕtvych si dnes vyžiadali pády troch lavín vo francúzskych a rakúskych Alpách.

Životy štyroch horolezcov má na svedomí lavína vo francúzskych Alpách. Horolezci sa spolu s horským vodcom práve nachádzali v tzv. Pekelnom žľabe v masíve hory Parpaillon, keď ich pochovali masy snehu, povedala hovorkyňa regionálnej vlády v departemente Hautes-Alpes. Zachrániť sa podarilo iba horského vodcu. Totožnosť horolezcov zatiaľ nie je známa.

Nemecký dovolenkár zahynul pri páde lavíny v údolí Zillertal v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko. Prácu záchranárov sťažoval búrlivý vietor, ktorý znemožnil nasadenie vrtuľníka. Úrady v tejto súvislosti upozornili, že v Tirolsku v nadmorskej výške nad 2400 metrov momentálne platí tretí stupeň lavínového nebezpečenstva na päťdielnej stupnici.

Po jednej obeti si vyžiadali dve lavíny, ktoré sa odtrhli v spolkovej krajine Salzbursko. V jednej zahynul 62-ročný Rakúšan, v druhej 55-ročný Nemec. V prvom prípade strhla lavína aj manželku obete, tá však utrpela iba šok. Pád druhej lavíny prežil s ťažkým zranením ďalší Nemec, ktorému sa podarilo aktivovať lavínový airbag.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu