Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Objavili tajný palác ako z Indiana Jonesa: Archeológovia sa boja!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: eldiario.es)

PEKING - Archeológovia zistili, že súčasťou megalomanského pohrebného komplexu prvého čínskeho cisára pri meste Si-an je okrem terakotovej armády aj obrovský palác. Obávajú sa však, že jeho preskúmanie nebude vôbec ľahké. Podľa všetkého je plný smrtiacich pascí a jedovatej ortuti.

"Ako by ste mali doma zabalený darček, vedeli, že vo vnútri je to, po čom ste vždy túžili, a nemohli ho rozbaliť," cituje španielsky denník El País archeológa, ktorý pracuje na vykopávkach.

Celkovo pohrebný komplex cisára Čchin Š'-chuang-tia, ktorý Čínu zjednotil a vládol jej železnou rukou v rokoch 221 až 210 pred n.l., zaberá 56 kilometrov štvorcových. Jeho súčasťou bola aj tzv. terakotová armáda, tvorená súborom 6000 sôch vojakov, úradníkov a služobníkov v životnej veľkosti. Samotný palác sa rozkladá na ploche 690 x 250 metrov a tvorí ho 18 budov. Hoci je z väčšej časti zmapovaný, stále nie je isté, kde sa ukrýva hrobka cisára a jeho dvoranov.

Vedci predpokladajú, že hoci komplex okrem pascí chránil aj dômyselný drenážny systém, budú pozostatky cisára už zničené. Stále však dúfajú, že hrobka ukrýva bohatú pohrebnú výbavu, ktorá by mohla prekonať aj poklady objavené v maličkej hrobke faraóna Tutanchamóna.

Čínsky historik Kuo Či-Kchun však upozorňuje, že vzhľadom na to, že terakotové sochy boli chrómované, je možné, že v cisárskej hrobke sa rovnakej starostlivosti dostalo aj pasciam, aby odolali zubu času. A aj keby samostriely, zápalné zmesi alebo prepadliská už nefungovali, je v hrobke vysoká koncentrácia ortuti. Podľa niektorých zachovaných správ vybudovali cisárski inžinieri v hrobke "potoky tekutého striebra". Je preto možné, že niektoré pasce budú založené na zaplavení priestoru ortuťou. Pre nepozvaných hostí by taký prúd mohol byť smrtiaci.

Čínske úrady vzhľadom na možné nástrahy zatiaľ ďalší prieskum nepovolili. Odborníci nie sú presvedčení, že by išlo ukrytý komplex bezpečne preskúmať s technológiou, ktorú majú teraz k dispozícii. Teda tak, aby neohrozili poklady, ktoré sa tu majú nachádzať. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu