Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Záhada smrti faraóna Tutanchamóna je rozlúštená, tvrdia vedci!

Tutanchamónova maska
Tutanchamónova maska

LONDÝN - Britským vedcom sa zrejme podarilo objasniť okolnosti smrti faraóna Tutanchamóna, ktorý starovekému Egyptu vládol pred viac ako tromi tisíckami rokov. Z nových expertíz vyplýva, že mladý vládca asi zomrel po zrážke s vozom. Odborníci podľa britských médií tiež zistili, že faraónova múmia po uložení do hrobu obhorela, za čo podľa nich mohla chemická reakcia balzamovacej zmesi vo vnútri sarkofágu.

Nález Tutanchamónovej hrobky bol jednou z najväčších senzácií v dejinách archeológie - tím pod vedením Brita Howarda Cartera ju objavil v roku 1922. Dejinne nevýznamný vládca sa tak vďaka nemu stal jednou z najznámejších postáv staroegyptskej histórie.

Tutanchamón bol synom kráľa Achnatona, známeho tiež ako Amenhotep IV. Panovník 18. dynastie sa na trón dostal asi v deviatich rokoch a zomrel pravdepodobne v 18 či 19 rokoch v roku 1323 pred naším letopočtom.

Antropológ Robert Connolly z univerzity v Liverpoole vykonal laboratórne testy na časti Tutanchamónovej múmie, ktorá je inak uchovávaná v múzeu v Káhire. Spolu s kolegami dospel k záveru, že faraónovo telo obhorelo až po jeho uložení do hrobky. Mohla za to zrejme chemická reakcia balzamovacích prostriedkov s kyslíkom a ľanovou tkaninou, do ktorej bola mŕtvola zabalená.

Vedci pod vedením forenzného archeológa Matthewa Pontinga potom vykonali "virtuálnu pitvu" faraónovho tela a pomocou známych údajov zisťovali, ako mohol kráľ prísť ku svojim zraneniam. Z počítačových modelov a simulácií im vyšlo, že vládcu zrejme vo vysokej rýchlosti zrazil koč. To podľa nich vysvetľuje aj fakt, že Tutanchamón bol pochovaný netradične bez srdca - jeho vnútorné orgány vraj totiž náraz úplne zničil.

Predtým sa usudzovalo, že faraón zomrel na následky infekcie po otvorenej zlomenine stehennej kosti.

Dozvedeli ste sa niečo nové? Máte radi históriu? Potom by vo vašej rodinnej knižnici nemala chýbať encyklopédia HISTÓRIA. Táto publikácia zmení váš pohľad na minulosť. Sleduje vývoj a pokrok ľudstva z rozličných uhlov, všíma si kľúčové udalosti, zásadné myšlienky, politické mocnosti, ústredných jednotlivcov a technické prelomy, ktoré utvárali dejiny. V internetovom obchode iPark.sk ju nájdete so zľavou 20%>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu