Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Súkromné školy nesúhlasia v ponukou vlády odborom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR absolútne nesúhlasí s návrhmi, ktoré školskí odborári dostali v pondelok od vlády. Zároveň vyzývajú kabinet, aby o požiadavkách rokoval s organizátormi štafetového štrajku a signatármi Petície za spravodlivé, hospodárne a nediskriminačné financovanie školstva ako legitímnymi zástupcami protestujúcich učiteľov.

Kľúčový návrh dohody medzi odborármi a vládou o financovaní v školstve z 3. decembra je neprijateľný, pretože garantovaných päť percent zvýšenia tarifných platov je pod spodnou hranicou štrajkových požiadaviek. "Zmena nariadenia vlády negarantuje, že obce nebudú brať 10 percent mzdových prostriedkov jednej škole a prideľovať ich inej," pripomína asociácia.

Definitíva učiteľov podľa nich nie je riešením zlej finančnej situácie po veľkom množstve odpracovaných rokov a zabráni prirodzenej generačnej výmene. Pripomínajú, že postupné navyšovanie percenta z HDP do školstva v rokoch 2014 - 2016 nie je garantované. V ostatných bodoch návrhu nejde o dohodu, ale len o nič nehovoriace prehodnocovanie a navrhovanie.

"Návrh navyše obsahuje zastrašujúce zmienky o rušení škôl, ktoré sa bude realizovať po dohode a v spolupráci s tými istými odborármi, ktorí nezabránili plánovanej likvidácii stredných škôl na základe novej školskej legislatívy, platnej od 1. januára 2013," reaguje Asociácia súkromných škôl a školských zariadení.

Školskí odborári, ktorí požadovali desaťpercentné zvýšenie miezd, v pondelok dostali od vlády novú ponuku. Okrem päťpercentného zvýšenia tarifných platov majú dostať ďalšie peniaze na základe nariadenia, podľa ktorého z časti normatívu určeného na mzdové prostriedky pôjde na platy pedagogických zamestnancov celých 100 percent a nie 90 percent ako doteraz.

V hrubom by si tak podľa odborárskeho predáka Pavla Ondeka prilepšili o viac ako 7,5 percenta. Okrem definitívy im vláda sľúbila, že všetky peniaze ušetrené prepúšťaním učiteľov pôjdu predovšetkým na platy zamestnancov školstva. Financie získané optimalizáciou siete škôl majú ísť zase na prevádzku ostatných škôl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu