Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podľa Ondeka návrh k rozpočtu o zvýšení platov o niečom svedčí

Pavol Ondek
Pavol Ondek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéfa školských odborov Pavla Ondeka prekvapil pozmeňujúci návrh k budúcoročnému štátnemu rozpočtu. Ten podľa opozičného poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) počíta s tým, že ak pedagogickí a odborní zamestnanci v školstve neprijmú od vlády ponuku na päťpercentné zvýšenie platov, nedostanú nič.

V pozmeňujúcom návrhu sa uvádza, že platové tarify sa zvyšovať nebudú, ak sa vo vyššej kolektívnej zmluve nedohodne inak. Zároveň sa z kapitoly Všeobecná pokladničná správa vyčleňuje na platy zamestnancov školstva vyše 68 miliónov eur, čo znamená ich päťpercentné zvýšenie. Štrajkujúci žiadajú desať percent.

"O tomto návrhu som nepočul, prekvapilo ma to. Pokiaľ je taká situácia, o niečom to svedčí," reagoval po rokovaní školského výboru Ondek. Na otázku, či to vníma ako vydieranie, odvetil, že vydieranie je silné slovo. "Ale o niečom svedčí," zopakoval. Dodal, že ak sa nepodarí s vládou do Vianoc na ničom dohodnúť, rokovania budú pokračovať po Novom roku.

Minister Dušan Čaplovič (Smer-SD) v súvislosti s Beblavého tvrdeniami o pozmeňujúcom návrhu k rozpočtu uviedol, že platí ponuka "päť percent do taríf pedagogických a odborných zamestnancov pre regionálne školstvo a päť percent pre nepedagogických zamestnancov". Zároveň zdôraznil, že problém školstva nie je len o platoch, školstvo podľa neho potrebuje systémové zmeny.

Beblavý v súvislosti s pozmeňujúcim návrhom podal na rokovaní školského výboru návrh na prijatie uznesenia, ktorým by požiadal vládu, aby nepodmieňovala zvýšenie platov podpisom vyššej kolektívnej zmluvy. Plénum ho neodobrilo. Prijalo však uznesenie, ktorým berie na vedomie informáciu ministra školstva a šéfa odborov o aktuálnych výsledkoch rokovaní v súvislosti so štrajkom a zároveň podporuje rokovania. Výbor uznesením zároveň vyzýva na hľadanie a postupné napĺňanie systémových zmien v školstve v rámci reálnych možností verejných financií. Minister Čaplovič rešpektuje rozhodnutie výboru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu