Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nové odbory: Námietky voči vládnej ponuke!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Nové školské odbory (NŠO) majú námietky voči ponuke vlády pre školských odborárov. Financie na školy by mali ísť bez medzičlánkov, priamo zo štátnej pokladnice na účet školy, uviedol šéf NŠO Ľudovít Sebelédi.

Vláda odborom navrhuje päťpercentné zvýšenie platov. Ďalšie peniaze by sa k nim mali dostať vďaka nariadeniu vlády, ktoré zabezpečí, aby z časti normatívu určeného na mzdové prostriedky išlo na platy pedagogických zamestnancov celých 100 percent a nie 90 percent ako doteraz.

To podľa odhadov ministerstva financií predstavuje zvýšenie asi o 2,2 percenta do hrubých platov. NŠO pripomínajú, že časť mzdového normatívu sa môže presúvať medzi školami, ale v celku to musí byť 100 percent. Nesúhlasia, aby sa mohla presúvať a žiadajú prehodnotenie normatívneho financovania škôl na žiaka. NŠO súhlasia s návrhom na definitívu. Kabinet učiteľom ponúkol definitívu po odpracovaní 25 rokov a dosiahnutí veku 55 rokov.

Nepáči sa im však, že otázka zvýšenia financií z HDP do školstva v rokoch 2014 -2016 nie je zaručená z dôvodu finančnej krízy. "Prioritami NŠO aj naďalej zostáva, aby išlo šesť percent HDP do školstva a zvýšenie tarifného platu začínajúceho učiteľa na úroveň 80 percent priemerného platu vysokoškolsky vzdelaného človeka v SR, oboje v priebehu troch rokov," zdôraznil Sebelédi.

Školskí odborári, ktorí požadovali desaťpercentné zvýšenie miezd, v pondelok dostali od vlády novú ponuku. Okrem päťpercentného zvýšenia tarifných platov majú dostať ďalšie peniaze na základe nariadenia, podľa ktorého z časti normatívu určeného na mzdové prostriedky pôjde na platy pedagogických zamestnancov celých 100 percent a nie 90 percent ako doteraz.

V hrubom by si tak podľa odborárskeho predáka Pavla Ondeka prilepšili o viac ako 7,5 percenta. Okrem definitívy im vláda sľúbila, že všetky peniaze ušetrené prepúšťaním učiteľov pôjdu predovšetkým na platy zamestnancov školstva. Financie získané optimalizáciou siete škôl majú ísť zase na prevádzku ostatných škôl.

Vyjadrenie zamestnancov Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru k rokovaniu OZ PŠaV so zástupcami vlády

Zamestnanci GLS považujú ponuku vlády SR za nedostačujúcu a žiadajú Radu OZ PŠaV, aby naďalej presadzovala pôvodné požiadavky, s ktorými sme vstúpili do štrajku. S kompromisom, ktorý ponúkla vláda, sa v žiadnom prípade nestotožňujeme. Absolútne nespĺňa požiadavky, ktoré boli stanovené, a obsahuje návrhy, ktoré sklamali naše očakávania. Nesúhlasíme s tým, aby Rada OZ PŠaV tieto návrhy prijala.

Zároveň vyzývajú základné organizácie OZ PŠaV, aby takisto vyjadrili svoju prípadnú nespokojnosť do 5.12., 11:00, kedy sa bude konať mimoriadne zasadnutie Rady zväzu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu