Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Školským odborárom sa nepáči, že Čaplovič ignoruje ich 56-tisícovú petíciu

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odborovej organizácii Nové školské odbory (NŠO) sa nepáči, že minister školstva Dušan Čaplovič ignoruje ich Petíciu za lepšie školstvo s 56 tisícami podpisov. Petíciu odovzdali ešte 14. júna na Úrade vlády SR, odtiaľ ju presunuli do kompetencie rezortu školstva. Hlavnou požiadavkou petície bolo navýšenie mzdy pre začínajúceho pedagóga na 1,2 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

 "Žiadame vás, aby ste odstránili nezákonný stav, ktorý nastal tým, že verejný orgán neprerokoval stav petície a neoznámil petičnému výboru výsledok prerokovania," vyzýva v otvorenom liste adresovanom Čaplovičovi predseda NŠO Ľudovít Selebédi. Zákon podľa Selebédiho jasne ukladá verejnému orgánu, aby výsledok prerokovania petície oznámil písomne do 30 dní petičnému výboru.

Väčšina podpisov na hárkoch petície patrí učiteľom. Žiadajú, aby štát podľa vzoru krajín OECD investoval do školstva minimálne šesť percent HDP a aby nástupný plat učiteľa predstavoval 1,2 násobok priemerného platu v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok. Taktiež požadujú odchod pedagóga do dôchodku v 56. roku života alebo po odpracovaní 30 rokov v školstve a prehodnotenie kreditového systému, najmä zrušenie sedemročnej lehoty platnosti kreditov. Nové školské odbory vznikli ako alternatíva k oficiálnym odborom, ktoré sú združené v KOZ a ktoré sú stále v štrajkovej pohotovosti. Zakladatelia NŠO založili alternatívu s odôvodnením, že staré odbory nedostatočne obhajujú záujmy učiteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu