Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hrôzostrašné výpovede sýrskych detí: Mučené vidia umierať svojich najbližších!

Takmer každé dieťa už prišlo o nejakého člena rodiny. Zobraziť galériu (4)
Takmer každé dieťa už prišlo o nejakého člena rodiny. (Zdroj: SITA)

BEJRÚT/BERLÍN - Sú to očití svedkovia násilia, týrania a mučenia, ktorým sú vystavené sýrske deti. V rozhovoroch s pracovníkmi humanitárnej organizácie rozprávali svoje osobné príbehy, napísala agentúra DPA.

Zažili hrôzy, na ktoré do konca života nezabudnú: deti v Sýrii sú väznené, mučené alebo zneužívané ako ľudské štíty. Vyplýva to zo správ očitých svedkov, ktoré zverejnila britská humanitárna organizácia Save the Children. Väčšina z utečeneckých detí je traumatizovaná, trpí nočnými morami alebo depresiami. Niektoré rozprávali, že boli počas väznenia podrobované elektrošokom. Iné museli zdieľať cely s rozkladajúcimi sa mŕtvolami.

Sýria je na každom kroku poznačená bojmi.
Zobraziť galériu (4)
Sýria je na každom kroku poznačená bojmi.  (Zdroj: SITA)

Šestnásťročný Vail napríklad vykreslil, ako mu pred očami zomrel šesťročný chlapec. Pred tým bol vraj mučený a musel hladovať. "Videl som, ako umrel. Prežil len tri dni, potom jednoducho umrel. Celú dobu mal hrozný strach."

Pätnásťročný Chálid zase rozprával: "Priviazali ma za zápästie k stropu, nohy som mal nad podlahou, a potom ma zbili. Mali sme hovoriť, niečo priznať." Deväťročná Núr povedala: "Nebolo nič, čo by nepoužili, aby nás zranili." Je poznamenaná na celý život. "Nehrám sa. Prečo? Pretože už nie som dieťa."

Tiež Hasan sa musel prizerať hrôzam. "Berú deti a postavia ich pred seba. Robia si z detí ochranný štít," povedal štrnásťročný mladík. "Videl som to na vlastné oči." Deti v Sýrii podľa neho potrebujú pomoc. "Potrebujú pomoc, pretože ich mučia, bombardujú, strieľajú na ne."

Takmer každé z opýtaných detí prišlo v konflikte trvajúcom už 18 mesiacov o nejakého člena rodiny. "Žiadne dieťa by nemalo vidieť krutosti, ktoré sú našim pracovníkom na mieste denne vykresľované," povedal zástupca organizácie Justin Forsyth po návšteve sýrskeho utečeneckého tábora v Jordánsku. "Je to rozprávanie o mučení, vraždení a terore."

Dočkajú sa ľudia v Sýrii slobody?
Zobraziť galériu (4)
Dočkajú sa ľudia v Sýrii slobody?  (Zdroj: SITA)

V pondelok označil nový splnomocnenec OSN pre Sýriu Lachdar Brahim situáciu v krajine ako mimoriadnu zlú. Pripustil, že zatiaľ ešte nemá hotový plán riešenia krízy. Len za pondelok prišlo v Sýrii o život vyše sto ľudí, predovšetkým v hlavnom meste Damasku a v Halabe.

Tiež organizácia pre ľudské práva Human Rights Watch už obviňovala Sýriu z mučenia detí. V jej správe z počiatku júla stálo, že odporcovia režimu sú mučení možno v tisícoch sýrskych väzníc. Existujú tiež dôkazy o násilí na deťoch. "Najmladšia obeť mučenia, s ktorou sme hovorili, bol jedenásťročný chlapec," povedal šéf nemeckej odbočky HRW Wenzel Michalski pri zverejnení správy.

Nevinné deti sa stali obeťami a rukojemníkmi ozbrojeného konfliktu.
Zobraziť galériu (4)
Nevinné deti sa stali obeťami a rukojemníkmi ozbrojeného konfliktu.  (Zdroj: SITA)

K mučiacim metódam patrí vytrhávanie nechtov na prstoch rúk, niekoľkohodinové vešanie pri strope aj polievanie väzňov kyselinou z batérií alebo vriacou vodou, uvádzalo sa v správe HRW. Hovorilo sa v nej zatiaľ len o 27 väzenských mučiarňach, skutočné čísla sú vraj ale oveľa vyššie. "Vychádzame z toho, že takýchto väzenských mučiarní sú tisíce," povedal vtedy Michalski.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu