Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vojna je blízko: Turecké delostrelectvo odpovedalo na ďalší sýrsky útok!

Turecké delostrelectvo odpovedalo na ďalší sýrsky mínomentný útok Zobraziť galériu (6)
Turecké delostrelectvo odpovedalo na ďalší sýrsky mínomentný útok (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecké delostrelectvo dnes opäť zaútočilo ciele v Sýrii v reakcii na ďalšiu sýrsku mínometnú strelu, ktorá zasiahla juh Turecka. Oznámila to turecká štátna tlačová agentúra Anatolia.

Strela vypálená zo Sýrie dopadla dnes ráno do vidieckej oblasti v blízkosti dediny Guvecci v tureckej provincii Hatay, pričom nikto neutrpel zranenia. Turecké delostrelectvo paľbu okamžite opätovalo.

Turecké delostrelectvo odpovedalo na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V priľahlej sýrskej pohraničnej provincii Idlíb prebiehajú intenzívne boje medzi jednotkami prezidenta Bašára Asada a povstaleckými silami. Turecká armáda reagovala na paľbu zo Sýrie už štvrtý deň po sebe. Prvý sýrsky mínometný útok na turecké pohraničie si v stredu vyžiadal životy piatich civilistiek v provincii Sanliurfa. Išlo o najvážnejší cezhraničný incident v priebehu 18 mesiacov trvajúceho konfliktu v Sýrii, ktorý posilnil obavy z destabilizácie bezpečnostnej situácie v širšom regióne.

Turecké delostrelectvo odpovedalo na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Turecký parlament vo štvrtok odhlasoval prípadné vojenské cezhraničné operácie v Sýrii, čo prudko zhoršilo napätie medzi oboma bývalými spojencami. Damask tvrdí, že strely zasiahli územie Turecka len nedopatrením, Ankara však obviňuje Sýriu z provokácie.

Turecké delostrelectvo odpovedalo na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v piatok na veľkej demonštrácii v Istanbule varoval Damask, že obe krajiny "nie sú príliš ďaleko od vojny". "Tým, ktorí pokúšajú rozhodnosť, schopnosti a varovanie Turecka, odkazujem, že robia fatálnu chybu," pohrozil sýrskemu režimu Erdogan.

Zároveň však zdôraznil, že hlasovanie parlamentu slúžiť iba ako varovanie Damasku a Turecko by podľa neho ozbrojený konflikt s režimom Basar Asada nezačalo. Turecká verejnosť si podľa reakcií na internete a protestov v uliciach Ankary vojnu so Sýriou nepraje.
Informoval o tom portál iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu