Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Peklo v Sýrii: USA sa pripravujú na vojnu všetkých proti všetkým!

Turecké tanky pri hraniciach so Sýriou.
Turecké tanky pri hraniciach so Sýriou. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Velenie americkej armády v tichosti vyslalo do Jordánska viac ako 150 vojenských špecialistov. Zameriavajú sa tam hlavne na organizovanie pomoci sýrskym utečencom, ale pripravujú sa aj na možnosť, že konflikt vyústi vo vojnu všetkých proti všetkým a sýrska vláda stratí kontrolu nad svojím chemickým arzenálom. Napísal to denník New York Times (NYT).

USA zatiaľ vojenskú pomoc sýrskej opozícii odmietajú. Analytici ale počítajú s tým, že sa Damask bude snažiť boje rozšíriť za sýrsku hranicu, aby odlákal pozornosť sveta od zabíjania sýrskych civilistov. Podarilo sa mu to v prípade Turecka, keď predminulý týždeň Sýrčania zasiahli pohraničné turecké mesto a zabili tam päť civilistov. Turecko okamžite zareagovalo protiútokmi a posilnením jednotiek na hranici. Informoval portál novinky.cz.

Sporadické boje sú hlásené aj zo západnej sýrskej hranice s Libanonom. Na východe štátu vládne jednotky prišli v bojoch s opozíciou o niekoľko prechodov do Iraku. USA preto chcú súčasnou misiou zabrániť tomu, aby bolo Jordánsko, čoby ich významný spojenec na Blízkom východe, vtiahnuté do sýrskeho konfliktu tak ako Turecko.

Americká jednotka je umiestnená na základni severne od hlavného mesta Ammánu. V súčasnosti sa sústreďuje na organizáciu pomoci pre asi 180 000 Sýrčanov, ktorí do susedného Jordánska pred vojnou utiekli.

Zdroje z Pentagónu NYT ale potvrdili, že súčasťou misie je tiež príprava plánov na ochranu jordánskeho kráľovstva, ktoré je dôležitým spojencom Washingtonu v regióne, a zabránenie cezhraničných stretov podobných tým na sýrsko-tureckej hranici.

NYT upozornil, že americká vláda zatiaľ odmieta intervenciu v Sýrii. Základňa pri Ammáne ale môže zohrať dôležitú úlohu v prípade zmeny politiky. Nachádza sa len asi 55 kilometrov od sýrskej hranice.

Američania začali Jordáncom pomáhať už v lete. V máji tu Spojené štáty organizovali rozsiahle medzinárodné vojenské cvičenie, ktorého sa zúčastnili aj jednotky špeciálnych síl. Menší americký kontingent v Jordánsku po skončení manévrov už zostal, uviedol NYT.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu