Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Spomienky na Demitru (†36) ožívajú: Aerolinky smrti sú späť!

Jak-42 sa po štarte zrútil
Jak-42 sa po štarte zrútil (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská letecká spoločnosť, ktorej lietadlo sa vlani v septembri zrútilo pri Jaroslavle a v troskách stroja zahynul celý miestny hokejový tím vrátane slovenského útočníka Pavla Demitru a troch českých reprezentantov, sa vracajú na trh. "Bývalý prepravca tímu Lokomotiv Jaroslavľ pokračuje - firma len zmenila názov a adresu," oznámil dnes denník Izvestija.

Aerolinky, ktoré vzápätí po katastrofe prišli o licenciu, sa z Jak-servis premenovali na Etalon a z Moskvy sa presťahovali do Voroneža, ale vlastníci a ďalšie registračné údaje zostali. So staronovým prepravcom sa však denníku nepodarilo spojiť, ani vypátrať osud lietadiel Jak, s ktorými spoločnosť pod starým názvom lietala.

Podľa hovorcu úradu dohliadajúceho na letovú prevádzku Sergeja Izvolského firma po odobratí licencie nesmie lietať s vlastnými lietadlami. Ale podľa expertov si môže prenajímať lietadlá iných prepravcov s platnou licenciou - a trh charterových letov, na ktorom Jak-servis pôsobil, každoročne rastie o päť až desať percent.

Lietadlo Jak-42 sa zrútilo vlani 7. septembra po nepodarenom vzlete z letiska pri Jaroslavle a zo 45 ľudí pád prežil len palubný inžinier. Medzi mŕtvymi boli aj Pavol Demitra a českí hokejisti Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Podľa vyšetrovateľov tragédiu spôsobilo nekoordinované počínanie posádky pri vzlete a chyby v príprave pilotov. Svoju úlohu zrejme zohral aj liek spomaľujúci reakcie, ktorý sa po nešťastí našiel v krvi jedného z pilotov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu