Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V USA sa takmer zrazili tri lietadlá: 192 ľudí delili od smrti sekundy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK/WASHINGTON - Nad americkým hlavným mestom Washington chýbalo v utorok len málo ku zrážke troch dopravných lietadiel. Dva vzlietajúce stroje kvôli chybám dispečerov delili len sekundy od stretu s pristávajúcim lietadlom. Hroziacu kolíziu si na poslednú chvíľu všimla jedna z pracovníčok riadiacej veže a zabránila jej. Prípad teraz vyšetrujú úrady. Informoval o tom denník The Washington Post.

Všetky lietadlá patrili spoločnosti US Airways a na ich palubách bolo celkom 192 pasažierov a členov posádky. V nebezpečenstve sa ocitli, keď riadiaca veža na letisku v neďalekom Warrentone v utorok po 14:00 kvôli blížiacej sa búrke nariadila lietadlám čakajúcim na pristátie, aby na letisko vo Washingtone dosadali z iného smeru ako doteraz.

Príkaz odovzdala riadiacej veži na washingtonskom letisku. "Veža súhlasila, ale zabudla odkaz dať ľuďom, ktorým ho odovzdať mala," uviedol nemenovaný americký úradník oboznámený s prípadom. Kvôli chybe potom jedno pristávajúce lietadlo mierilo priamo na dva stroje chystajúce sa ku vzletu. V okamihu, keď si na washingtonskej riadiacej veži všimli omyl, lietadlá od zrážky delilo 12 sekúnd.

Prípad teraz vyšetruje Úrad pre civilné letectvo (FAA). Jeho pracovník denníku The Washington Post povedal, že niečo také sa na tak dôležitom letisku stať nesmie. Washingtonské letisko pritom malo problémy už v minulosti.

Vlani napríklad vyšlo najavo, že tam jeden dispečer spal v práci. Následné kontroly potom rovnaký problém odhalili aj na iných letiskách v Spojených štátoch. Niekoľko dispečerov prišlo o miesto a aféra donútila k odstúpeniu aj šéfa FAA.

V roku 2010 sa potom vo Washingtone vo vzduchu takmer zrazili dve lietadlá. Na palube jedného z nich bol člen Snemovne reprezentantov James Sensenbrenner. Na vine boli opäť chyby dispečerov.

FAA podľa posledných dostupných údajov v roku 2010 zaznamenala celkom 1887 chýb dispečerov, čo bol nárast z 1234 problémov o rok skôr. V roku 2010 sa však uskutočnilo zhruba o milión letov viac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu