Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hádka kvôli platom sestier: Padajú už aj silné slová!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vyjadrenia Petra Visolajského z Lekárskeho odborového združenia (LOZ) k ich plnej podpore zákona o mzdových nárokoch sestier, sú podľa predsedu Fóra nezávislých názorov (FNN) Branislava Sepešiho nehanebné.

"Je to nehorázna bezostyšosť, ak sa odborové združenie, ktorého kľúčoví členovia - neštátni lekári - najsilnejšie reptali proti právu sestier na vyššie platy, ba dokonca sa im vyhrážali prepustením, opovažuje tvrdiť, že stojí za požiadavkami sestier a obraňuje oprávnenosť zákona o ich platoch," uviedol Sepéši.

Podľa Visolajského LOZ stále zastáva názor, že nemocničných sestier je nedostatok a zákon upravujúci ich mzdy je vzhľadom na súčasnú personálnu situáciu v zdravotníctve nevyhnutný. "Podnet týkajúci sa nesúladu zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek bol na Generálnej prokuratúre SR zo strany Slovenskej lekárskej komory (SLK) zaevidovaný 2. marca a hlavným iniciátorom podania bol vtedajší prezident SLK Milan Dragula, ktorý tak za súčasnú situáciu nesie hlavnú zodpovednosť," tvrdí Visolajský, ktorý odmieta, že by lekári pripravili sestry o lepšie platy.

S tým však FNN nesúhlasí. Podľa neho konanie celého LOZ môže Dragula pokojne považovať "za nechutnú zradu. V kritických chvíľach sa predsa za požiadavky LOZ postavil. Dnes sa LOZ od Dragulu dištancuje. Nie však od SLK, ktorá na svojich stránkach pravidelne uverejňuje tlačové právy a oznamy LOZ."

FNN ďalej poukazuje na rozdiel medzi kultivovaným prístupom sestier k problematike miezd a "vydieračskou "výpoveďovou" kampaňou nemocničných lekárov pod vedením LOZ." Mzdy lekárov by sa nemali podľa Sepešiho odvíjať iba od veku a počtu atestácií, ale kritériom by mala byť hodnota práce, čiže kvalita práce/náklady.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu