Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veriaci sa lúčili s odvolaným arcibiskupom Bezákom

Zapaľovanie sviečok za odvolaného trnavského arcibiskupa Roberta Bezáka v Lurdskej jaskyni v Bratislave Zobraziť galériu (9)
Zapaľovanie sviečok za odvolaného trnavského arcibiskupa Roberta Bezáka v Lurdskej jaskyni v Bratislave (Zdroj: SITA)

TRNAVA - Asi tristo ľudí v pondelok na pokojnom zhromaždení položilo kytice kvetov k fotografii odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka pred domom, v ktorom v Trnave býval. Jediný rečník Michal Dzurjanin zdôraznil, že veriaci rozhodnutie Svätého Otca rešpektujú, aj keď mu nie celkom rozumejú.

,,Róbert Bezák si v pozícii trnavského arcibiskupa získal srdcia veriacich, aj tých, ktorí stoja mimo cirkvi. A za toto si ho ľudia vážili, vážia a budú vážiť i naďalej,“ povedal Dzurjanin na zhromaždení. Trnavský dekan - farár Marcel Kubinec prezradil, že odvolaný arcibiskup prijal rozhodnutie o odvolaní so smútkom, ale aj pokorou. Aj keď je ešte v Trnave, na zhromaždenie neprišiel.

O rozruch sa postaral katolícky kňaz Pavol Flajžík, ktorý veriacich varoval pred narušovaním kontinuity v cirkvi, čím sa dostal s viacerými do ostrej polemiky. Svätý Otec Benedikt XVI. v pondelok na poludnie odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Konferencia biskupov Slovenska rozhodnutie Svätého Otca prijíma v duchu viery a synovskej poslušnosti a prosí Pána o požehnanie pre Cirkev na Slovensku.

Bezák sa narodil 1. marca 1960 v Handlovej. Študoval na Teologickej fakulte v Bratislave a počas štúdií prijal rehoľnú formáciu v Kongregácii najsvätejšieho Vykupiteľa – Redemptoristov, kde v roku 1983 zložil aj celoživotné rehoľné sľuby. Vysvätený na kňaza bol 17. júna 1984 v Banskej Bystrici. Za trnavského arcibiskupa bol menovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna.

Až do vymenovania nového pastiera pre Trnavskú arcidiecézu bude jej pastoračným riadením poverený pomocný biskup Ján Orosch ako apoštolský administrátor „sede vacante“. To znamená, že bude podriadený priamo Svätej stolici. Vymenovanie administrátora je dočasným riešením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu