Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Simon odmieta obvinenia z podozrivej výmeny lesov

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odchádzajúci minister pôdohospodárstva Zsolt Simon odmietol na stredajšej tlačovej besede obvinenia z klientelizmu a podozrivej výmeny lesných pozemkov deň pred voľbami.

Podľa medializovaných informácií mal totiž generálny riaditeľ Štátnych lesov Igor Viszlai previesť na banskobystrického podnikateľa Jozefa Barana lukratívny štátny revír, v ktorom poľuje aj brat ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona. Práve ten mal údajne nevýhodnú zmluvu pretlačiť.

Podľa znaleckého posudku, ktorý urobilo Národné lesnícke centrum mal štát na výmene získať jeden milión eur. Znalec tvrdí, že štátny les v Haliči má hodnotu 922 tis. eur, súkromný v Modrom Kameni dvojnásobok, až 1,7 mil. eur. Podnikateľ Baran sa pritom vraj rozdielu vzdal. Podľa lesníka Jána Mičovského, ktorý je v súčasnosti poslancom Obyčajných ľudí, na zámene revírov prerobil štát. Mičovský pracoval pre Štátne lesy do roku 2009, kedy ho údajne vyhodili za to, že poukázal na prešľapy v hospodárení predošlého vedenia.

Cenu určenú znalcom, z ktorej vychádzali Štátne lesy, považuje Mičovský za umelo nadhodnotenú. Revír, ktorý získala súkromná firma, má podľa neho vyššiu hodnotu ako les, ktorý výmenou získal štát. "Nezachytil som jeden jediný relevantný dôkaz, ktorý by hovoril o tom, že tento znalecký posudok je zmanipulovaný alebo zlý," vyhlásil Zsolt Simon. Ako dodal, ak má niekto takýto dôkaz, má sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu