Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon bol online: Rekreačné stredisko nevlastním, patrí bratovi!

Zsolt Simon
Zsolt Simon

BRATISLAVA - Minulý týždeň sa zviditeľnil vyhlásením, že dňom, kedy sa v obchodoch predáva pečivo, s ktorým by sa dali zatĺkať klince, je koniec. Okrem toho, že Zsolt Simon šéfuje rezortu pôdohospodárstva, je aj podpredsedom strany Most-Híd, za ktorú kandiduje v nadchádzajúcich voľbách do parlamentu.

Ak sa ho chcete niečo spýtať, neváhajte a posielajte svoje otázky už teraz. V online rozhovore vám na ne odpovie už dnes od 11:00 hod.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

21.02.2012 12:27 - otázka od Roman99
Dobry den p. minister. Aky je Vas pohlad na reformu SPP? Domnievam sa, ze sucasny stav v ramci podpory, myslim tym SAPS je neudrzatelny a budeme musiet ako zvysok clenov EU prejst na system SPS. Nemam poznatky o tom, ze by sa v tomto smere pripravovali zo strany SR nejake legislativne zmeny (do sucasnosti). Nie je na pripravu novych predisov uz malo casu? Ako sa s tym vysporiadaju ziadatelia. Tiez sa predsa musia prisposobit stropovaniu (hlavne velke farmy), PPA by im mala pridelovat platobne naroky. Viem ze otazka je obsirna, ale s tymto vsetkym sa musi vysporiadat MP, PPA ako aj ziadatelia. Ako to vidite? Rok 2014 je red dverami a casu je velmi malo.
Tieto legislatívne procesy ešte na úrovni EK nie sú ukončené, preto nie je možné k nim prijať slovenskú verziu. Pre nás je podstatné, aby sme pri tejto reforme hľadali a našli čo najlepšie riešenia pre budúcnosť slovenského vidieka na roky 2014 až 2020.
21.02.2012 12:26 - otázka od Robo
Dobry den,teda komu dobry,komu zly....Chcel by som sa len spytat,akym sposobom sa vam podarilo ziskat do strany primatora Martina?Martin a Zilina su srdcom slovenskeho naroda,s Martinom sa spaja nasa historia,vid Matica Slovenska,gymnazium a pod....Mesto Martin sa teraz hanbi za cloveka,ktoreho si zvolili...A neodpovedajte sposobom,ze je demokracia a kazdy sa moze rozhodnut pre aku stranu chce...To uz by ste mohli zlanarit aj Jana Slotu!!!
Slotu určite nie a som presvedčený, že na Slovensku nechceme štvať človeka proti človeku. Prvé gymnázium mimochodom nebolo v martine, ale v revúcej. Ako evanjelik prvé oficiálne bohoslužby v Rimavskej Sobote, od vzniku sa slúži dvojjazyčne.
21.02.2012 12:24 - otázka od TOOM
pán Šimon, chcem sa spýtať, podla Vás by nebolo treba zrušiť tu "kultúrnu" organizáciu csemadok, ktorú nám tu nechali kommunisti, a SMK ju využíva na svoj kampaň?
Je pravda, že SMK ich využía pre kampaň, čo považujeme za vysoko neetické a za ohrozovanie kultúrnych celoslovenských organizácií maďarských menšín.
21.02.2012 12:23 - otázka od tomi
Ako tak chodievam po rôznych poľnohospodárskych akciách badám že priemer Slovenských poľnohospodárov je už v dôchodkovom resp. pred dôchodkovom veku čo si myslíte ako dopadne naše poľnohospodárstvo za cca 10 rokov keď nebude mať kto robiť na poliach čo si o tom myslíte???? Nebolo by na čase zamerať sa na mladých ktorý by veľmi radi pracovali ale nemajú možnosť
Ja si myslím, že postupne do nášho poľnohoposdárstva príchádza veľa ľudí a som rád, že máme univerzitu, ktorá dokáže zabezpečiť potreby mladými odborne fundovanými inžiniermi.
21.02.2012 12:22 - otázka od Jager68
Dobrý deň pán minister.Kedy sa konečne zabráni v nezákonnom konaní ohladne polovnickych revírov a nerešpektovaniu právnych sudnych rozhodnutí v tejto oblasti? Vdaka za odpoved.
Neviem, o aký konkrétny prípad ide, takže neviem odpovedať.
21.02.2012 12:21 - otázka od Miloš
Dobrý deň , myslíte, že prípadná koalícia Most-Smer-KDH by bola lepšia, než zostať v opozícii? chystám sa voliť Vás Most. dúfam, že budete mať dostatok %.
To záleží od mnohých faktorov a postojov eventuálnych koaličných parnterov, čo sa teraz predpovedať nedá.
21.02.2012 12:21 - otázka od jozef
pán Simon,podunajská nižina bola v minulosti zásobarňou Prahy /a nielen jej/čo sa týka poľnohospdárkých produktov /hlavne zeleniny/,dalo by sa jej prinavrátiť zásobovanie Slovenska? a ďalej zvýšiť domáce produkty poľnohosdárskej výroby Ďakujem.
Určite áno, ale pozornosť musíme zamerať na podporu intenzívnej výroby.
21.02.2012 12:20 - otázka od juraj
chcem sa opýtať, v akom štádiu sú kontroly na podvody Slavomíra Magála.
Co sa týka Financovania penziónu - táto zmluva bola zrušená. Penzion, kde realizacia nezačala - zmluva bola zrušená. Tie, ktoré sú v štádiu realizovania, tam prebieha kontrola.
21.02.2012 12:19 - otázka od hunter
Pozdravujem pán minister. Chcem sa opýtať ako je možné,že Lesy SR zastupuje v právnych veciach taká nemorálna osoba a to Irena Sopkova, ktorá Vás obrala o pozemky a vyvíja podnikateľské aktivity s Jakabom-LS Slanec na úkor štátneho podniku a inými pofidernými osobami s Košíc. Robia si vlastný biznis. Sopková vodu káže a víno pije. Ďakujem za odpoveď.
Pokiaľ pisateľ myslí na problém slánskych lesov, musím povedať, že tam tento problém sa dlhodobo preťahuje, robia sa prieky, ale pani doktorka, ktorá zastupuje SR, robí všetko pre záchranu majetku.
21.02.2012 12:17 - otázka od František
Pán minister Šimon, prečo si myslíte, že problémy okolo včiel/ úhyn/ na západe sa u nás nemožu vyskytnúť a dotácie na opeľovaciu činnosť sú nízke.
Máme včelársky program, ktorý je podporovaný z EÚ a je treba mať transparetný systém kontroly poskynutia prostriedkov.
21.02.2012 12:16 - otázka od Pavol
Kedy vrátia Maďari drevo, čo ukradli Slovákom, cez zmluvy, ktoré, ste podpísal
Źiadne drevo do Madarska cez žiadne zmluvy neodišlo.
21.02.2012 12:16 - otázka od JOJAN
Ako je možné , že v predajniach sa predáva tmavé pečivo akože z tmavej celozrnnej múky a pritom je to len prifarbená normálna múka . A do grahamových rohlíkov sa pridáva strúhanka ? Ako to kontrolujete?
Toto je vecou technických noriem, ktoré si uplatňuje každý výrobca sám a je na uvážení zákazníka, od akého výrobcu si kúpi tovar.Táto technologia v sektore pečiva vychádza mnohokrát aj z toho, že cesto sa mrazí a preto je lepšie použiť instantnejšiu formu s prídavkami ako použiť celozrnnú múku.
21.02.2012 12:14 - otázka od Samo Križan
Dobry deň, Chcem sa spýtať nakoľko pán minister stále tvrdí, že máme kupovať slovenské výrobky(myslím mäso), ktoré sú najlepšie a najzdravšie a naj naj, ktoré to vlastne sú a z čoho sa vyrábajú. Na slovensku už pomaly nemáme chov prasiat, kráv, kurčiat vďaka politike našich vlád vrátane Vás.
Najväčší pokles v chove hospodárskych zvierat nastal medzi 2009 a 2010, čo bola Ficova vláda. Máme na Slovensku ešte veľa chovov, problém je, kde ich odporážame a spracujeme. Vo väčšine sú to závody mimo územai SR a naspäť sa toto mäso vracia ako rakúske, české alebo iné. práve preto sme podporili vytvorenie systému predaja konečnému spotrebiteľovi, ktorý by umožnil tvoriť dočasné bitúnky, aby sme podporili odporazenie, spracovanie a predaj z produkcie vlastných chovov.
21.02.2012 12:13 - otázka od Jozef, Prešov
Pán minister, z Vašich doterajších odpovedí na otázky týkajúce sa nápisov na predvolebných billboardoch strany je zrejmé, že nepoznáte jazykový zákon.
Poznám zákon o používaní jazykov národnostných menšín.
21.02.2012 12:12 - otázka od Alias
Dobrý deň p. minister. Držím Vám palce aby ste sa dostali do parlamentu. Bol by som najradšej keby ste boli aj členom budúcej koalície. Ako čítam niektoré názory sú tu aj veľmi nekorektní ľudia. Nenechajte sa vytočiť.
Ďakujem pekne.
21.02.2012 12:12 - otázka od maja
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako je možne , že som u nás v meste kupila v Jednote polské vajcia, keď mám dojem, že by sa nemali predávať. Ako zabránite predaju nekvalitných potravín na Slovensku.
Poľské vajíčka sa môžu predávať, len musia pochádzať z obohatených klietok. vykonávame max. počet kontrol, aby sme obmedzili počet nekvalitných výrobkov.
21.02.2012 12:11 - otázka od albín
Dobrý deň, pán minister prídete 25.2.2012 do Rožňavy ? Držím palce a prajem všetko dobré.
Áno.
21.02.2012 12:11 - otázka od Štefan
Pán Šimon, ako vnímane, že Maďarsko vo svojom historicko - politickom vývoji zostalo v 19 storočí?
Každý si je strojcom svojho šťastia, aj nešťastia.
21.02.2012 12:10 - otázka od Marek
Myslite si, ze na Slovensku je este sanca zlozit pravicovu vladu? Alebo sa mame psychicky pripravit na teror v podobe pana Fica? Ved zadlzi aj nasich pra-pra-pra-pra-pra vnukov... skoda, ze ste sa rozpadli, toto sa naozaj nemalo stat, lebo dan za to bude podla mna privysoka, nemyslite?
Viacmenej s vami súhlasím, ale v politike každá strana rozhoduje svojim hlasovaním a prístupom. Ja nepovažujem vôbec tieto voľby za rozhodnuté, a preto by som chcel vyzvať a poprosiť občanov aj týmto spôsobom, aby sa ich čo najviac zúčastnilo volieb. Śanca na pravicovú vládu existuje.
21.02.2012 12:09 - otázka od Anna Reľovská
Dobrý deň pán minister Chcem sa Vás opýtať, čo sa deje so zadávaním Projektov pozemkových úprav keď viem že je to výborná vec pre rozvoj vidieka.Vysvetlite mi prečo to nepokračuje zadávaním nových respektíve dokončovaním už zadaných projektov.To sa čaká na voľby???
Pozemkové úpravy sa zadávajú a tento proces nie je možné odstaviť nakoľko je financovaný z EÚ a všetky projekty musia byť dokončené do 2015, aby sme dodržovali pravidlo N plus dva roky. Ak si dobre pamätám, v súčasnosti sa obstaráva prostredníctvom krajských pozemkových úradov viac ako 200. Je pravdou, že pozemkové úpravy sme zúžili len na oblasť sceľovania pozemkov a nie stavania "diaľnic".
21.02.2012 12:07 - otázka od Peter Gróf
Dobrý deň pán minister, využívam túto príležitosť sa Vás opýtať, ako to bude v budúcnosti u štátnych lesov, či budú verejný obstarávatelia pre lesnícke činnosti. Som ich zamestnancom a pracujem s tým. Je to neuveriteľne zdĺhavá, pracná a byrokratická práca. Ďakujem Vám za odpoveď
Ja osobne mám problém s tým, aby štátny podnik robill verejné obstarávanie celoplošne na lesnícke činnosti, pretože by sa mohlo stať, že niekto vysúťaží celú prácu v celom štátnom podniku, čím by rozhodoval o práci 4000 ľudí. práve preto robím všetko pre to, aby sa to dalo riešiť na regionálnej úrovni a nie je úrovni podniku.
21.02.2012 12:06 - otázka od scary
Dobry den, pan minister. Je to teda tak, ze vam brat robi bieleho kona? Ako sa povie "biely kon" po madarsky?
Môj brat mi nerobí žiadneho bieleho koňa. Je podnikateľom a platí u nás pravidlo - to co robí je jeho záležitosť, to čo robím ja, je moja záležitosť.
21.02.2012 12:05 - otázka od miroslav
Dobrý deň pán Szimon, chcel by som sa opýtať ako to bude s vinárskou oblasťou Tokaj, sú pripravené nejaké dohody? Za vašu odpoveď ďakujem.
Žiadna dohoda pripravená nie je a tak ako som sa vyjadril pred časom, mám vážne obavy o ukončení tohto problému, nakoľko úrad priemysel. vlastnícta registroval celú oblasť tak ako registroval a ficova vláda menila zákony ako na bežiacom páse čo sa týka oblasti Tokaja.
21.02.2012 12:01 - otázka od peto
Ja sa chcem spytat Pana ministra,ze dokedy k nam budu chodit zo zahranicia potraviny, ktore su druhou az tretou triedou, a preco by som mal platit za nieco rovnakou cenou ako je to v zahranici , ale pritom kvalitou niekde uplne inde. myslim ,ze vieme o tom vsetci, tak chcem poznat odpoved. Dakujem!
Dovtedy, kým to úplne nedokážem zastaviť.Je to však úloha nielen pre ministra, ale aj uvedomelosti občanov, ktorí tieto potraviny nakupujú.
21.02.2012 12:01 - otázka od miro
pan minister druzstvanam chatraju potravinyvozime az niekde z brazilie nieje to smiesne? tolko prace by bolo na dedinach ze by sme museli dovazat pracovnu silu! nikdy som nepocul z vasich ust aby sme sa pokusili obnovit polnohospodarstvo na dedinach preco?
Chcem pripomenúť, že minuý rok ministerstvo zadalo výskumnému ústavu úlohu spočítať koľko potravín dovážame, ktoré by sme doma dokázali vyrobiť. Je to alarmujúci výsledok. Hovorí o dovoze práce 15000 pracovníkov, ktoré na Slovensku by bolo možné zamestnanť a dnes sú nezamestnaní. Práve preto sa snažíme tvoriť pracovné miesta na vidieku. Aspoň jeden príklad: posledné výzvy, ktoré boli vydané ministerstvom, uprednostňujú tie spoločnsoti, ktoré vytvoria jedno alebo viac pracov. príležitostí so záväzkom min. jedného roka. Našim cieľom je "výroba a nie dovoz".
21.02.2012 11:59 - otázka od Peter
Velky RESPEKT za to co robite pre ludi.. DAKUJEM
Aj ja.
21.02.2012 11:59 - otázka od anton
Pán Simon akýmy volebnými výsledkami by ste boli spokojný? Viete si predstaviť spoluprácu, teda koalíciu v takomto zložení?: SMER, KDH, MOST-HID
Moja predstavivosť je veľká, ale v každom prípade politická realita je väčšia. A tá sa začne písať 11. marca ráno.
21.02.2012 11:58 - otázka od JARO
Pán minister. Koľko máte poľnohospodárskych obchodných spoločností a poľovných revírov ako AGROPEX, s.r.o............ na Slovensku?
Ja som členom jedného poľov. združenia odkedy poľujem, t.j. od mojich 18. narodenín.
21.02.2012 11:57 - otázka od majo
Dobrý deň. Myslite si, že povinné členstvo v SPK je v súlade s Ústavou SR?
Nie.
21.02.2012 11:57 - otázka od Miňo
Dobrý deň. Politická exotka p. Mojsejová prednedávnom vyhlásila že ak by išlo o presadenie záujmov jej strany tak by išla do koalície aj s čertom, takže čisto teoreticky - prikývli by ste na spoluprácu s kontroverznou stranou SSS NM ak by bolo v hre vytvorenie silnej koalície?
My nie sme čertom.
21.02.2012 11:57 - otázka od peter
Dobrý deň, pán Simon aj Vy chodíte nakupovať potraviny do Rakúska, alebo dávate prednosť našim, kedysi kvalitným potravinám.Aj Vy patríte k tým,čo rozbili slovenské poľnohospodárstvo a teraz plačete nad rozliatym mliekom, nie je to už neskoro?
Nechodím na nákupy do Rakúska a rád by som uviedol, že svoj vysokoškoslký diplom som dostal v júlia 1993. Odvtedy sa zaoberám poľnohospodárstvom a podnikám v ňom. Chápem a rozumiem tomu, že na Slovensku veľa vecí bolo zle zvládnutých v predchádzajúcich rokoch. Za najväčšie zlo považujem zákaz účasti na privatizácii v poľnohospodárskej prvovýrobe v spracovateľskom priemysle.
21.02.2012 11:55 - otázka od Lucia
Dobrý den pán Simon.Som rada,že idete tvrdo po kontrolách potravín v obch.reťazcoch čo sa tyka mäsových výrobkov a teraz už aj chleba a pečiva,pritvrdila by som aj s ovocim,mám pocit že všetko sa predáva v prvej triede a niekedy ta kvalita nezodpovedá napr.banány bud prezreté alebo zelené ako tráva.Prajem vám všetko dobré a to naše Slovensko nech je zdravé
Ďakujem pekne. Často mávam taký istý pocit.
21.02.2012 11:54 - otázka od beata
Dobry den, preco musim,ked zijem na Slovensku vodit dieta do skolky a skoly 20km vzdialeneho mesta,ked chcem aby sa ucilo v materinskom jazyku slovenskom a nie madarskom,skolka aj skola sa sice v dedine nachadza,ale s vyucovacim jazykom madarskym. Beata
To je treba sa spýtať miestnej samosprávy, ktorá prevádzkuje školské zariadenia, lebo je to ich kompetencia, nie kompetencia vlády.
21.02.2012 11:53 - otázka od Pišta
Szia Zsolty, bol si členom SMK a táto strana nebola vždy práve čistá... jej členovia resp. exčlenovia ako Borovszky, Gál či Nagy boli zapletený do rôznych korupčných afér... ručíš za to, že Most-Híd sa očistil od takýchto ľudí?
Ja neviem o žiadnych nekalých praktikách, ktoré by boli prítomné v rámci strany Most-Híd.
21.02.2012 11:52 - otázka od Maxim
Dobry den, pan Simon, preco ste do dnes v parlamente nepredlozil navr zakona ktory by prolongoval termín ochranej lehoty predaja poľnohospodarskej pôdy a lesov zahraničnym investorom/vlastníkom? Platnosť pôvodneho zakona vyprší toho roku. Podla vas nie je takato novela zakona pre ekonomicky slabe Slovensko strategicky dôležita? Veď vasi priatelia spoza Dunaja to už davno novelizovali. Zainteresovani v tom vidia vasu chytrosť a isty konkretny zamer!
Do roku 2014 má SR predlzené moratorium na nákup pôdy zahraničnými cudzincami. O toto predĺženie sme požiadali v roku 2010.
21.02.2012 11:51 - otázka od Zuzana, Komárno
P. Zsolt Simon, teraz úprimne a bez zahmlievania, že uvidíme ako dopadnú voľby a pod. ak Vás osloví Smer pôjdete s nimi do koalície, len jednoduchá odpoveď áno lebo nie. Ďakujem, prajem pekný deň a veľa voličov
Na túto otázku dnes pri všetkej úcte nie je možné odpovedať. v predchádzajúcich odpovediach som uviedol, za akých podmienok je rokovať. Dovoľte aj mne jednu otázku: Bude zo psa slanina?
21.02.2012 11:50 - otázka od ondro
Pán minister, je to spravodlivé, že do poľnohospodárstva tečú miliardy eur a nikto ich nekontroluje. Stačí sa pozrieť po Slovensku polia a lúky sú zarastené, ale naši poľnohospodári berú ďalej dotácie akoby aj niečo robili. Mám na myslí severné Slovensko a podnikateľov v poľnohospodárstve, ktorí sa vyvážajú na stotisícových autách a neplatia nájomné za pôdu. Prajem pekný deň
Súhlasím s vami, že na severnom Slovensku je extenzívna výroba dominantná a dotácie nie sú využité na tvorbu prcovných príležitostí. Práve preto postupne do kontrolných mechanizmov sme zapracovávali opatrenia, aby sme to odstránili. každému vlastníkovi pôdy, ktorému užívateľ neplatí, doporučujem len jedno - dať výpoveď, lebo je dosť veľa záujemcov, ktorí by si túto pôdu prenajali.
21.02.2012 11:49 - otázka od Imrich
dobry den, volby sa blizia preto by ma zaujimalo ci vasa strana bude pre potencialnych volicov robit tradicne predvolebne akcie ako je podavanie gulasu, pecenych klobas, piva ci palenky gratis... ak ano, tak napiste kedy a kde, vopred sa tesim, dakujem
Máme spoločné mítingy, kde je aj kultúry program, ale poskytovanie iných služieb strana neplánuje. Dnes večer sme v Dvoroch nad Žitavou.
21.02.2012 11:47 - otázka od nikola
e v záujme vašej politickej strany obnova Felvidéku a uplatnenie si zrušených nárokov z prvej viedenskej arbitráže?
Toto nie je predmetom nášho volebného programu.
21.02.2012 11:47 - otázka od roko2012
Divím sa vám keď tvrdíte ako Vám záleží na slovenských dobrých zákonoch a najradšej by ste ho už videli vo veľkom Maďarsku. Za koho kopete ,kopať choďte do Maďarska ktoré na čele s Orbánom nerešpektuje nikoho v EU asi len Soroša.
Ja som občanom SR, tu som sa narodil, tu žijem, tu žije moja rodina a o žiadnom inom prepojení a podobnom štvaní ani vedieť poriadne nechcem. Nechcem odviesť pozornosť od toho, čo je za hranicami SR, ale chcem sa zamerať na to, aby aj ja a moje deti a my všetci v tejto krajine sme sa mohli o kúsok lepšie.
21.02.2012 11:46 - otázka od Martin
dobry den, uz tretie volby zvazujem, ci volit, alebo nevolit stranu p.bagura (staru i novu). nemam iluzie, ze by bol most-hid uplne bez masla na hlave, to urcite nie, ale velke skandaly sa vam vyhli, to si velmi cenim. myslim, ze mate i politicku slusnost, ktora sa vytraca. smer vyhra, to je jasne. co ponukate mne volicovi, pre ktoreho je smer, ak by ste sa stali jeho partnerom vo vlade, neprijatelny partner. ak sa chystate povedat, ze najma kontrolu, tak to je pre mna malo. drzim vam palce a azda sa vam podari ma (nas) oslvit viac.pekny den
Dakujem za dôveru. V Most-Híd sme si stanovili podmienky, za ktorých uvažujeme, že by sme vstúpili do budúcej vlády. V každom prípade je to europska orientácie, zodpovedné hospodárenie so štát. prostriedkami, tvorba pracov. príležitostí rovnomerne na celom území krajiny a spokojné spolunažívanie s menšinami na Slovensku. (napr. uplatniť pravidlo zákaz používať madarskú kartu).
21.02.2012 11:44 - otázka od julius
Ludia su frustrovani "gorilou" a nemaju chut uz nikomu verit...mozete citatelom povedat ktore z parlamentnych stran 100%tne nemaju docinenie s financnymi skupinami, ktore podla bezneho obcana ovladaju celu politicku scenu na Slovensku? Skuste taktiez objasnit beznemu obcanovi Slovenska, aby sa mu otvorili oci co bude znamenat ak by sa po rokoch k moci dostala cervena strana a mala nadpolovicnu vacsinu. Dakujem pekny den
Strana Most-Híd je ovládaná svojimi voličmi. Čo sa týka návratu Smeru a skutočnosti, že by mala vládnuť jedna polit. strana na Slovensku, musím poznamenať, že sa obávam jeho dopadov na každého jedného občana. Finančné hospodárenie vlády R. Fica hospodárilo s 8-percentým deficitom. Pár rokov takéhoto hospodárenia by dostalo SR na úroveň Grécka.
21.02.2012 11:43 - otázka od ivan
Som absolvent VŠP Nitra,moj spoluziak mad.narodnosti ma roky podpichoval ze som Meciarovec a ze robime stale zle polnohospodarom na juhu SK,no prekvapil ma pri jednom stretnuti vetou"tolko skody kolko sme spravili (madari)za 1,5 roka v polnohospodarstve nespravili Meciarovci za 20 rokov".Aky mate na to Vy nazor?Ludia chcu vediet kto je majitelom cca 180 ha pasienkov pri R.Sobote na ktore sa vyberaju dotacie a to Velke a cca 350 ha na vychode SK s podobnou minulostou.Hovori sa ze R.S VY a vychod Miklos.
Je pravda a nikdy som sa tým netajil, že kúpim pôdu v Padrovciach, odkiaľ pochádzam ale ja o dotácie nežiadam. Tieto pozemky mám v prenájme. o žiadnom východe nič neviem. mohli by ste konkretizovať otázku?
21.02.2012 11:42 - otázka od alena
Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať, čo v tomto štáte s podnikateľom, ktorý nerešpektuje zákony, bez stavebného povolenia postavit farmu na chov kurčiat, ktoré vyváža aj za hranice. Nemá žiadne papiere na prevádzku, občania v referende vyjadrili, že sú proti takejto prevádzke a on aj napriek tomu všetko nelegálne a bez papierov spravil, obrátili sme sa na všetky úrady, ktoré bolo treba, čo máme ešte spraviť pomôžete nám? Je to normálne v tomto štáte?
Bohužiaľ, že v tejto krajine sa niečo takéto môže stať. Čo sa týka nelegálnej stavby, musí sa s tým vysporiadať príslušný stavebný úrad.
21.02.2012 11:41 - otázka od Milan
Vážený pán minister! Nestotožňujem sa so stranou Most-híd,no ak mám objektívne zhodnotiť pôsobenie ministrov v rezorte za posledných 10 rokov, jedine za Vášho pôsobenia sa dalo vidieť,že sa v rezorte niečo deje,že napreduje a že vidieť konkrétne výsledky. Mal by som na Vás tri otázky. 1.Poľnohospodári dostávajú dotácie na pôdu a zvieratá, aby pestovali, chovali alebo k udržateľnosti krajiny, mali by sme mať potraviny za prijateľné ceny.Namiesto toho poľnohospodári urobia to čo musia a za ostatné skupujú pôdu. Ak by sa niekto pozrel na ich listy vlastníctva,zistí, že za posledných 3až5 rokov poskupovali 100,200 a niektorí aj 500ha pôdy a pritom plačú, že hospodária so stratou.Budete zabezpečovať kontrolu použitia dotácií prísnejšie v tomto smere?. 2.Isto Vám neušlo, že aj s príchodom nového zákona o poľovníctve je situácia v poľovníctve katastrofálna.Poľovníci sa bijú o reviri,bohatí vytláčajú z radou obyčajných poľovníkov,farmári,ktorí poskupovali pôdu v katastroch chcú poľovať sami a tých čo tam poľovali 30rov a starali sa, chcú odstaviť, vládne nevraživosť,majetnosť a korupčná moc pri uzatváraní nových zmluv.Bude sa v budúcnosti rezort zaoberať aj touto problematikou?. 3.Vo svojej správe o predaji konečnému spotrebiteľovi spomínate, že gazda by mohol tie klbásky a šunku predať z domácej zabíjačky konečnému spotrebiteľovi.Je možné takto predať aj údeniny,napr. údené koleno,rebrá alebo údenú šunku,takú ako nás ju účili robiť naši starý otcovia?Ďakujem
ďakujem za uznanie. Na prvú otázku musí povedať, že ma teší, že pôdu na Slovensku skupujú občania SR. Prostriedky sa poskytujú za istých podmienok a pri dodržaní pravidiel, ktoré sa priebezne menia a dajú sa zlepšovať. Druhá otázka - mali sme pripravenú novelu zákona o poľovníctve, ktorá by riešila aktuálne problémy, ale vzhľadom na predčasné skončenie tejto vlády sme ju už nestihli dať do parlamentu. Tretia otázka - tento systém je založený práve na tomto princípe.
21.02.2012 11:37 - otázka od janík
pred vianocami a veľkou nocou bývali v bratislave farmárske trhy, vy ste ich zrušili -- tvrdíte, že vám ide o celkovú koncepciu, a nie jednorazové akcie -- vaše dôvodenie pokladám za primitívne -- možno sa predsa starať o predaj z dvora a dvakrát do roka urobiť prehliadku -- ja som sa takto dozvedel, kde sú predajcovia z dvora a chodím si za nimi, chýba mi to, možno ďalší minister bude rozumnejší -- aj v prípade tokajského a bryndze
Farmárske trhy nemajú byť dvakrát do roka, ale priebežne počas celého roka. A nielen v Bratisalve, ale vo všetkých regiónoch. Preto ma nesmierne teší, že farmárske trhy boli a pravidelne sú v Nitre, boli v Bánovciach nad Bebravou a postupne sa rozširujú. Viem o farmárskych trhoch v Košiciach, Dunajskej Strede. Pre nás bolo podstatné zmeniť systém, pretože predaj z farmy sa nemôže považovať, keď niekto predáva v Bratislave a farmu má v Košiciach. My sme ten systém zmenili tak, že dnes farmár z Košíc môže priniesť výrobok a predať v Bratislave. Preto, aby sa systém mohol rozširovať a vytvoriť svoje predajne aj v BA, sme vypísali výzvu, v ktorej je možné podporiť aj predajné miesta pre samotných farmárov prvovýrobcov. Toto by malo zabezpečiť väčšiu dostupnosť domácich výrobkov na celom území SR.
21.02.2012 11:34 - otázka od Jozef Fedorčák, bývalý riaditeľ KR HaZZ v Košiciach
Pán minister v auguste 2011 ste ma neoprávnene kritizoval za čerpanie eurofondov v Košickom kraji bez toho, aby ste si preveril preveril skutkový stav (stačilo nesprávne a neodborné vyjadrenie šéfky agentúry). Ako vnímate čerpanie eurofondov pre Hasičský a záchranný zbor v súčasnosti? Vidíte od nástupu nového vedenia Prezídia HaZZ výrazné zlepšenie? Pretože problémy sa prehĺbujú a vedenie HaZZ to zhadzuje na neschopnosť príslušníkov krajských riaditeľstiev. Aký je Váš názor!
Financovanie rekonštrukcie hasičských zariadení bolo za minulej vlády veľmi slabo pripravené a moja kritika z minulého obdobia platí aj dnes. Zisťujeme príliš veľa zmien na jednotlivých rekonštrukciách do takej miery, že už niektoré sa nedajú ani zrealizovať, a práve preto mám intenzivnu komunikáciu s prezidentom hasičského zboru, aby sme zachránili, čo sa dá, pričom všetko sa nedá.
21.02.2012 11:32 - otázka od Mária
Pán Šimon, celkom sa mi páči, ako sa pokúšate zlepšovať niektoré veci v prospech nás obyčajných spotrebiteľov. Väčšina potravín, ktorú dávam do košíka je zo zahraničia avšak dozvedela som sa, že poľnohospodári tam postrekujú hlava nehlava, a neviem prečo sa čudujeme, že rakoviny atď. stále pribúda. Zaujímalo by ma či Vaše ministerstvo dostatočne podporuje prevenciu napríklad formou domácich zdravších výrobkov. Zo všetkách strán počúvam, čo ste mali aj Vy vo Vašom predvolebnom programe o dotáciach - načo vlastne. Sú podnikatelia pre ktorých sú tieto peniaze na ktoré sa aj ja chudobná skladám iba zdrojom osobného blahobytu a nie prevencie a rozvoja. Nebolo by vhodnejšie podstatnejšiu časť týchto dotácii dať na všeobecne prospešnejšie rozvojové programy, napríklad výskum, čo by bolo určite prospešnejšie nielen pre jednotlivcov ale pre podstatne väčšiu skupinu obyvateľov, možno aj Vašich budúcich voličov.
Od 1.11.2011 platia v SR nariadenia vlády, ktoré vytvárajú právny rámec na predaj konečnému spotrebiteľovi, a to tak, aby vytvorili reálne fungujúci miestny trh s potravinami. Za najväčší problém momentálne považujem skutočnosť, že nevieme, odkiaľ a od koho konzumujeme potraviny. Systém, ktorý ministerstvo uviedlo do života, vytvára reálny predpoklad na to, aby sme si kupovali klobásu od uja XY, paradajky a papriku tiež od konkrétnych pestovateľov a to môže byť základ toho, že budeme kupovať prírodné potraviny u nás doma.Dotácie podľa môjho vnímania majú slúžiť niekoľkým účelom. Za prvé - majú zabezpečiť vidiecku zamestnanosť. Za druhé-zabezpečiť produkciu potravín, za tretie - údržbu a správu krajiny a nie osobný blahobyt niekoho.
21.02.2012 11:29 - otázka od Eva
ja chcem len pozdraviť pana minsitra a podakovať mu za to, čo robí. Mám pocit, a to už dlhšie, že z pozície svojej funkcie robí čo môže a snaží sa. Ďakujem a pozdravujem.
Veľmi pekne ďakujem za podporu.
21.02.2012 11:29 - otázka od jaro pavlorek
pán minister. už dlhšiu dobu ste oboznámený s o skutočnosťou, že SPZ je nelegálnou poľovníckou organizáciou, následne v takom istom postavení je aj poľovnícka komora. vaši pracovníci sa zákonnému riešeniu vyhýbajú, a ani z vašej strany akosi nevidno záujem túto nemilú situáciu riešiť zákonnou cestou. prečo?
Problém nie je jednoduchý. Na Slovensku vznikla slovenská poľovnícka komora za minulej vlády. zároveň v tomto istom období lesné úrady preregistrovali SPZ, pričom porušili ustanovenia zákona. Dnes môžem jednoznačne povedať, že na základe pochybenia zákonu zrušiť túto organizáciu nie je úplne v poriadku, keďže chyba na nestala na ich strane, ale na strane štátnych inštitúcií. preto ministerstvo ich v prvom kroku vyzvalo, aby nezrovnalosti v ich stanovami a zákonom odstránili. Ak sa tak nestane, minsiterstvo bude môcť pristúpiť aj k výmazu registra. Ale mám za to, že SPZ konalo a koná v dobrej viere na základe skutočnosti, že ich štátny úrad za minulej vlády registroval.
21.02.2012 11:26 - otázka od Lota Tichá
Hoci som pôvodne s touto otázkou oslovila šéfa Mostu,neodpovedal mi a preto si dovoľujem opýtať sa Vás: nehanbí sa predsedníctvo Vašej strany a nie je vám trápne,že táto strana má vo "funkciách" štátnej a verejnej správy ľudí,ktorí nielenže sú odborne úplne mimo,ale sú aj totálne neschopní a ba dokonca aj neochotní sa čomukoľvek priučiť,pretože sú si vedomí toho,že sú len "do času"...príde Vám normálne,že sú ľudia z vašej strany,ktorí iba poberajú výplaty a nepohnú prstom? Podotýkam,že toto nie je nejaký útok na Vašu osobu,len otázka..žiaľ,dennodenne sa "stretávam" s týmito ľuďmi,takže to nie je fáma,ale realita.
Veľmi rád by som odpovedal na otázku, ale potreboval by som vedieť, o koho konkrétne ide.
21.02.2012 11:25 - otázka od Atti
Dobry den chcem sa spytat je cena zemiakov na slovensku drahsia ako je v rumunsku? da sa napisat priblizne ako sa cena zemiakov vyvyja v poslednom stvrtoku?
tieto údaje sa dajú nájsť v informačnom systéme atis www.apa.sk
21.02.2012 11:24 - otázka od Dušan
Dobrý deň pán Minister, ako vnímate fakt, že pri realizácii fungovania programov pre školy ako sú Školské mlieko, Školské ovocie vaši podriadení vôbec nepoznajú situáciu z terénu a ľudia, ktorí pripravujú programy, či už metodické pokyny alebo iné legislatívne opatrenia, tak robia len od stola resp. bez akejkoľvek väzby so školami? Prečo nie ste schopný ako minister či už z vlastných rezerv alebo z rezerv ministerstva aspoň raz zabezpečiť fungovanie programov počas celého školského roku? My rodičia sme napr za školské ovocie zaplatili na celý školský rok a teraz nám budú v centoch učitelia vracať peniaze za posledné 3 mesiace nefungovania? Je na škodu veci, že tieto pre naše nové generácie určené programy vnímate podľa skutkového stavu povrchovo a pri tom sa jedná v porovnaní s inými projektami o malé projekty. ďakujem za konkrétnu odpoveď Volič Most Hídu
S tým, že úradníci viac menej nemajú vzťah s realitou, je vo veľkej miere pravda. Musím ale povedať, že vychádzame aj z aktívnej komunikácie s vonkajším prostredím, teda so školami, tak aby spomínané programy boli funkčné. Pričom treba poznamenať, že prostriedky na Školské mlieko a ovocie sú limitované, a preto nie je možné poskytnúť ich v takej miere, ako by sme si priali. Dúfam, že do budúcna sa to napraví. Na každého žiaka, ktorý je zapojený do programu, štát vynakladá šesť eur. všetky prostriedky pochádzajú z prostriedkov EÚ. Žiadny žiak nie je zvýhodnený, resp. znevýhodnený a pre školský rok 2011/2012 nie je možné navýšiť túto sumu.
21.02.2012 11:21 - otázka od eduard
Pán minister považujem Vás za ministra ktorý najlepšie háji zaujmy spotrebitelov.Neviem posúdiť ako je to z hladiska producentov. Moja otázka však je iná: 1.Domnievate sa , že práva maďarskej menšiny na Slovensku sú diskriminačné a likvidačné ? 2.Ako zlepšiť vzťahy s Maďarskou republikou?
Pre pokojný rozvoj krajiny je potrebný ekonomický rast a pohoda menšín, ktoré žijú na jej území. Preto je nesmierne dôležité mať také prostredie, aby každá menšina sa cítila na Slovensku doma, čo je aj naším cieľom. Vzťahy s MR sa musia zakladať na korektných princípoch. Do toho, čo máme na území SR a ako sa správame, ako hospodárime, nám nemá nikto čo hovoriť. Len my, ktorí tu žijeme.
21.02.2012 11:19 - otázka od Ivan
Dobry den pan minister, ako sa dari Vasmu rekreacnemu stredisku v Krokave? Odkial ste zobrali už pred cca 12-imi rokmi tolko vela penazi na zakupenie tak velkeho rekreacneho strediska???
S ľútosťou musím oznámiť, že toto stredisko nie je moje. Vlastní ho môj brat a čo robí, je jeho záležitosť a nie moja.
21.02.2012 11:19 - otázka od samo
Pán šimon. Viem že ako stále neodpoviete k veci a budete trepať všetko možné len nie pravdu,ale aspoň to skúsim. 1.Prećo už teraz poruśujete zákon,keď na vaśich biloardoch je napísaný text najprv v maďarčine a až potom v slovenćine a to minimálne tri krát meší rozmer!2.Prečo sa vaśa strana nijako neohradila voćí slovám ultramaďaróna Kovéra že malo maďarsko zasiahnuť vojensky voćí Slovensku?/viete o čom píšem!/3.to že ste pradali Slovenské drevo bez výberového konania/mohol štát získať omnoho viac!!!/ je dôkaz korupcie!4.ste za to aby bola slovenćina jediný úradný jazyk nan Slovenku?? Som zvedavý na tie vyhýbavé odpovede...Ak to topky nescenzurujú a vôbec sa dostane otázka k vám.Už sa mi to totiž pri maďaroch stalo tri krát!!!
Súčasné zákony SR umožňujú komunikovať spôsobom, ktorý si zadávateľ zadá, pričom musí byť zabezpečené, že text musí byť čitateľný aj v štátnom jazyku. A táto litera zákona je dodržiavaná. Táto komunikácia na mieste, kde prevažne žijú občania maďarskej národnosti, je zameraná v prvom rade na komunikáciu s nimi. Náš zámer je v pokoji spolunažívať na území SR. Slovenské drevo sa dostalo tam, kde sa dostáva od roku 1999 a to do Liptovského Hrádku, kde vďaka pokračovaniu dodávok dreva sa podarilo zachovať viac ako 300 prac.príležitostí, ako aj zabezpečiť, že štátny podnik nebude mať stratu.
21.02.2012 11:16 - otázka od mimiqa
Dobry den pan Zsolt. Pracujem v masaznom salone v Dunajskej strede .Zivim sa ako poskytovatelka roznych masazi.Erotickeho charakteru. Chcem vam napisat ze sa tu nedohovorim uz skoro z nikym po Slovensky. Ako je to mozne ? Potom neviem ake sluzby po mne zakaznik chce. vy poznate na vsetko odpoved prosim vas o radu.
Pre stranu Most-Híd je podstatné zmeniť spôsob výučby slovenčiny na školách s vyučovacím jazykom maďarským tak aby žiadny človek čo skončí ZŠ, nemal problém sa dohovoriť po slovensky. Dnešný systém núti žiakov učiť sa veci naspamäť, ale nie rozumieť veci samotnej.
21.02.2012 11:14 - otázka od kamila
Vážený pán Simon, neviem či mi rozumiete po Slovensky, keďže Vaše billboardy a reklamné spoty sú v maďarčine! Chcem sa spýtať, či viete čo povedala matka Pavla Országha Hviezdoslava svojmu synovi ( po tom, ako sa vrátil zo štúdií) na dar ktorý jej venoval? Posielam otázku deň pred Vašim "online" rozhovorom, (tak aby ste sa mohol pripraviť na inteligentnú odpoveď). Verím, že sa ľudia na Slovensku zobudia a pošlú Vás tam kam patríte ( vy si myslíte že do parlamentu, ja dúfam, že do ....Levél a szart- aby ste rozumel )
Naše bilbordy a spoty sú dvojjazyčné a sme tolerantní jeden k druhému a nie podporu rozoštvávania.
21.02.2012 11:13 - otázka od clipperko
Pan Simon. mam otazku. Manzelka ma podvadza z kazdym susedom uz pomaly. Platim jej zoskoky z lietadla lebo sa vraj nudi so mnou a ona takto. Vsetci vravia ze vy mate odpoved na vsetko tak mi poradte dakujem.
Teší ma Váš názor, že viem odpoveď na všetko, ale na toto naozaj nepoznám odpoveď.
21.02.2012 11:12 - otázka od Trdlo
Pan Simon. Ste velmi sympaticky a pritazlivy muz dovolim si povedat. Chcem sa spytat. Co strana SMK planuje..teda pardon ste z Mostu pomylil som sa. Co strana MOST planuje pre mensiny ako planuje mensinam pomoct. SOm homosexual a mrzi ma ked su mi odopierane prava.Dakujem.
Naša strana je založená na torelancii a spolupráci. Nikomu neupiera právo na svoj názor a tomu zodpovedá aj náš prístup.
21.02.2012 11:11 - otázka od DJEFFO
Dobry den pan Simon.velmi vas obdivujem.Pochadzam zo zmiesanej rodiny mamicka bola Romka otec mal madarsku narodnost. Chcem sa vas opytat. Co ponuka SMK dochodcom.Som invalidny dochodca som na voziku a mam probelm zohnat niekoho kto ma odtlaci k volebnej urne v marci.Je to hanba ze tento satt sa nevie postarat o dochodcov.
Ďakujem za podporu. Chcel by som len pripomenúť, že som členom strany Most-Híd a nie SMK. Naša strana ponúka pre dôchodcov zmenu dôchodkového systému, a to namiesto ročnej valorizácie valorizáciu pevnou čiastkou, ktorá je spravodlivešia vo vzťahu k dôchodcom (súčasný systém dáva viac tým, ktorí majú vyššie dôchodky, chceme to zmeniť.)
21.02.2012 11:09 - otázka od Andrej
Dobrý deň p. minister. Chcel by som sa spýtať na vyhliadky do budúcnosti pre závodisko Bratislava, nakoľko som veľký fanúšik turfu.Ďakujem za odpoveď.
Zdravím čitateľov Topiek a dakujem za možnosť vyjadriť svoje názory aj takýto spôsobom. Nesmierne ma trápi, že areál Závodiska je využívaný len max. 23 krát do roka (23 dní). Je pre mňa žalostný, takýto areál v centre Bratislavy by mal byť využitý aj širšie pre verejnosť, a preto ma aj mrzí, že tribúna sa začala stavať a nie je postavená a hrozí, že časť prostriedkov, ktoré boli na to vyčlenené vďaka neodbornému prístupu vedenia závodiska, môže prepadnúť.Dúfam, že do budúcna sa nájde riešenie, ktoré zabezpečí zachovanie turfu v Bratislave, ale aj širšie využite tohto areálu.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu