Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sulík: Chceme byť líder pravice

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Predseda SaS Richard Sulík chce byť v budúcnosti lídrom pravice. Považuje sa za politika, ktorému sa dá veriť. Svoju stranu označuje za spoľahlivého partnera, ktorý v zásadných veciach neotáča.

V rozhovore pre TASR odmieta trvalý euroval a ísť do vlády s Mikulášom Dzurindom a Ivanom Miklošom (obaja SDKÚ-DS). Preferuje stredopravú vládu, volá po očiste pravice od presluhujúcich politikov, po dodržiavaní pravidiel v eurozóne a pripúšťa privatizáciu niektorých podnikov.


      -Blížia sa parlamentné voľby, ľudia sú z politikov znechutení. Prečo by mali ísť voliť?-

      Pretože voľby sú v podstate jediná možnosť, keď môžu dať najavo, akú vládu a aký spôsob riadenia spoločnosti si želajú. To samo osebe je taká silná motivácia, že aj keď som z niečoho znechutený, tak pôjdem voliť, lebo inú možnosť nemám.


      -Koho majú voliť, keď sa zdá, že politikom sa veriť nedá?-

      Nech volia takých, ktorým sa veriť dá. Kandiduje až 26 strán. Niečo také sa v histórii Slovenskej republiky ešte nestalo. Medzi nimi určite nájdu politikov, ktorým sa veriť dá. Minimálne o jednom viem napríklad ja.


      -A to je kto?-

      (Smiech). Skromnosťou mne vlastnou zostanem pri predošlej vete.


      -Ale máte na krku Sasanku...-

      V ktorej som neklamal. Urobil som chybu. Robil som to v naivnej, ale predsa len dobrej viere zistiť, kto boli zradcovia v koalícii. To sa nepodarilo a nejakou indiskréciou to vyšlo von. Priznal som sa, že som to urobil a mrzí ma to. Nemyslím si, že táto udalosť akokoľvek naznačuje, že už ani Sulíkovi sa nedá veriť.


      -Neveríte svojim bývalým koaličným partnerom. Pre Gorilu žiadate Dzurindu aj Mikloša, aby odišli z politiky. Čo tí ostatní, ktorí sa v Gorile spomínajú?-

      Nie je to len o tom, že sa objavila Gorila a ja požadujem odstúpenie Dzurindu a Mikloša. Bola to posledná kvapka, ale nebola to jediná vec, ktorá zavážila. To, čo mňa najviac sklamalo v prípade týchto dvoch pánov, je to, akým spôsobom zavádzajú verejnosť napríklad pri pôžičke Grécku. Alebo to, ako zásadne zmenili postoj pri rozšírení dočasného eurovalu. Veď to bolo najmä o nich. Oni dvaja povedali, že ideme odmietnuť pôžičku Grécku a odmietli sme celá koalícia. Pri druhej pôžičke Ivan Mikloš hrubo zavádzal. Prvého júla povedal, že dáme 350 miliónov. O 20 dní neskôr v Bruseli úplne potichu súhlasil s 800 miliónmi a koncom októbra dokonca s 1,150 miliardy. Takéto laxné a vrcholne nezodpovedné zaobchádzanie s peniazmi daňovníkov je samo osebe dôvodom na odchod.


      -On možno na začiatku nevedel, ako sa celá tá situácia bude vyvíjať, ako to bude stúpať...-

      Keď neviem, tak nebudem tvrdiť, že viem. Na pôde Národnej rady SR deklaroval, že suma, ktorú bude Slovensko platiť Grécku, bude 350 miliónov a potom mírnix-dírnix úplne potichu súhlasí s 800 miliónmi. A v októbri súhlasil s ešte ďalším navýšením tiež bez toho, aby verejnosť informoval. Ďalší príklad sa objavil len pred pár dňami. Zmluva o trvalom eurovale je úplne strašidelná. A čo spravil Ivan Mikloš? Nedal ju do medzirezortného pripomienkového konania, vyhlásil to za dôverný materiál a nechal schváliť vláde, ktorá nemá dôveru parlamentu. Prešlo to tesne, najmenšou možnou väčšinou. Sme takí transparentní, že zverejňujeme aj nákup toaletného papiera za pol eura, ale zmluvu za miliardy eur tu ušmodrcháme takto potichu. Toto sú pre mňa jednoznačné dôvody na odstúpenie. Už stačilo.


      -Dzurindu a Mikloša radíte do kategórie presluhujúcich politikov. V roku 2010, keď ste zostavovali vládu, ešte neboli presluhujúci?-

      Netvrdím, že vtedy neboli.


      -Tak prečo ste s nimi išli, keď vám to prekáža?-

      Bola to najlepšia možná alternatíva pre Slovensko. Navyše, ja osobne som veľmi rozčarovaný najmä z Ivana Mikloša. Zažil som niekoľko osobných sklamaní. V roku 2010 som ho bral za názorovo najbližšieho spojenca mimo strany SaS. Potom ale v zásadnej veci otočil a hrubo zavádzal verejnosť. Materiály, ktoré by mali byť predmetom verejnej diskusie, vyhlasuje za dôverné atď. A myslím si, že toto sú argumenty, ktoré dokazujú, že je čas, aby sa s politikou už rozlúčil. A do tohto všetkého prišla kauza Gorila. Po tom, ako bol zverejnený spis Gorila a vďaka médiám, sa zistilo veľa vecí a aj na Ivana Mikloša to vrhá iné svetlo. Pani Bubeníková bola jeho nominantka, upozorňoval som ho na to, ale on ma presviedčal, že spis Gorila nie je pravdivý a že tomu netreba veriť a že za ňu preberá politickú zodpovednosť. A čo prebral? Nič. Navyše sa ukazuje, že Gorila, ak nie celá, tak z veľkej časti pravdivá je.


      -Ak by sa teda zopakovala situácia, že bude možné zostaviť pravicovú vládu, ktorú zrejme stále považujete za lepšie riešenie pre Slovensko ako vládu Roberta Fica, pôjdete do nej?-

      Stredopravá vláda by jednoznačne bola lepšia alternatíva pre Slovensko ako vláda Roberta Fica. Za seba však môžem povedať, že osobne by som si nesadol do vlády, kde budú títo dvaja páni. Som však presvedčený, že v SDKÚ je dostatok slušných ľudí. Pravica sa však musí očistiť od presluhujúcich politikov.


      -A keď strana bude chcieť?-

      To je úplne iná otázka. Hovorím však, že ja osobne v takejto vláde sedieť nebudem.


      -A s ostatnými z Gorily a bývalej koalície by ste išli do vlády?-

      Závisí to od toho, za akých okolností a aký bude výsledok volieb. Je to veľmi hypotetické, ťažko sa mi na to odpovedá.


      -Matovič má celkom vysoké čísla. S ním si viete predstaviť koalíciu? V poslednom čase spolu opäť celkom dosť komunikujete.-

      S Igorom Matovičom je vzťah niekedy lepší, niekedy horší, ale celkovo to nie je úplná nevraživosť. Aj v čase najväčších konfliktov sme komunikovať dokázali. Neviem však povedať, či by som išiel a dôležité je aj to, s kým vlastne? Preto, lebo máme osobu Igora Matoviča, ktorý vyhlásil, že o exekutívu nemá záujem, že chce byť v parlamente a ja to nazývam švitoriť si tu voľne ako vtáča. A potom tu máme kandidátku strany OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, ale my dnes netušíme, kto sa dostane do parlamentu. Čiže, dnes odpovedať nedokážem. Možno tam budú ľudia, s ktorými povieme, že nie, a možno takí, s ktorými si spoluprácu budeme vedieť predstaviť.


      -Problémom Gorily je najmä prepojenie politiky s finančnými skupinami. Súhlasíte s tým, že by finančné skupiny nemali riadiť štát...-

      Jasné, že by nemali.


      -Prečo máte na kandidátke Xavera Gubáša, ktorý podnikal s Pentou a navyše je aj poradcom ministra Mihála?-

      Ja toto neviem. V čom podnikal s Pentou?


      -Bol spoločníkom a štatutárnym orgánom v analytickej spoločnosti P67 value, s.r.o, ktorej spolumajiteľom bola aj Penta. Vo firme spolu figurovali v rokoch 1998 až 2003.-

      Ako ste povedali. Vypracovával analýzy.


      -Je tam prepojenie...-

      Áno, a máme na kandidátke aj človeka, ktorý bol riaditeľom nemocnice, ktorá patrí Pente, Petra Kalista. A čo teraz? Teraz všetkých ľudí, ktorí vedia, čo Penta znamená a ktorí ja neviem, išli okolo Digital Parku, aj tých dáme dole? Veď je rozdiel, kto má akú minulosť. Tá musí byť čistá. Ale podnikať s Pentou nie je trestný čin. A keď to pred niekoľkými rokmi skončilo, tak prečo by mal tento človek byť v podozrení alebo vylúčený z kandidátky?


      -Viete zaručiť, že nekoná v záujme Penty?-

      Áno. A takú možnosť ani nebude mať. Xavera Gubáša už trochu poznám a garantujem, že nepresadzuje žiadne iné záujmy ako svoje presvedčenie, čo je legitímne a čo chceme. Viete, my teraz môžeme latku nastaviť tak vysoko, že vylúčime všetkých. Ja sa toho nebojím, lebo som presvedčený, že SaS dokáže preskočiť aj najvyššie nastavenú latku. Treba však zvážiť aj riziko, že keď dáme latku tak vysoko a že každého, kto sa bol navečerať v River Parku alebo v Digital Parku, vylúčime, aby sme to zas neprešvihli do iného extrému.


      -Prečo by mali ľudia voliť SaS?-

      Na to je hneď niekoľko dôvodov. Sme stranou odborníkov. Ponúkame odborné riešenia, za všetky spomeniem aspoň riešenia na zlepšenie podnikateľského prostredia alebo odvodovú reformu, ktorú sme takmer aj schválili. Je pripravená. Druhý dôvod je, že sme strana, ktorá háji záujmy Slovenska. Možno to niekomu znie otrepane, veď aj iní majú plné ústa národnoštátnych záujmov. Ale my ich aj naozaj hájime. Nech sa stane čokoľvek, SaS sa nikdy nepodpíše pod nejaké strašidelné zmluvy, ako je rozšírenie dočasného eurovalu, čo nás preukázateľne bude stáť miliardy eur. Naše presvedčenie je pre nás dôležitejšie ako nejaké teplé miesto a neotočíme v zásadnej veci. A tretí dôvod je, že SaS nie je Gorila. A to si myslím, je veľmi zásadný argument.


      -Sú tu aj iné strany, ktoré tvrdia, že nie sú Gorila...-

      Áno, ale nikto ich nepozná, nik nevie, čo sú zač a kto za nimi stojí. My sme boli rok a pol vo vláde. Netvrdím, že sme dokonalí, ale voliči presne vedia, čo od nás môžu čakať a čoho sa, naopak, od nás nikdy nedočkajú. Nemáme také kauzy ako napríklad platinové sitká. U nás sa riešia len "prkotiny", ale rozkrádačku v SaS nenájdete.


      -V minulých voľbách bol vašou nosnou témou odvodový bonus, koliesko. Teraz je čo vaša top téma?-

      Zlepšenie podnikateľského prostredia a euroval. Predovšetkým euroval nestrpí odklad. Vládou to už prešlo a keď to prejde parlamentom, tak je vymaľované a končíme. Tá zmluva nepozná vystúpenie zo zmluvy, ani to, že nebudeme platiť. V určitých prípadoch bolo zrušené aj právo veta, čiže nebudeme mať možnosť zabrániť odlivu veľkých čiastok daňových výnosov niekam do Grécka. Slovensko bude len a len platiť. To je úplná hrôzostrašná vec.


      -Necítite sa trochu ako Don Quijote? Snažíte sa bojovať s niečím, s čím v podstate nemáte reálnu šancu zvíťaziť?-

      Nie, s tým nesúhlasím. Pôžičku Grécku sa podarilo vďaka SaS zamietnuť. Toľko sme do tejto témy búšili, že sa pridalo aj SDKÚ. Dnes už nemôžu, dnes už sa zabarikádovali do oveľa horšej pozície. Ale vtedy sa naše "don quijotestvo" vyplatilo, lebo SaS ušetrila slovenským daňovníkom neuveriteľných 800 miliónov eur. To je preukázateľný fakt. Druhým príkladom je zrušenie priestupkovej imunity. Hádam mi nechcete povedať, že by si ju poslanci zrušili, keby sme dva roky do toho nebúšili. Aj tisícmíľová cesta musí začať prvým krokom.


      -Ale mňa zaujíma, či nie ste Don Quijotom práve pri trvalom eurovale...-

      No pozrite, nie vždy sa podarí. Niekedy sa nepodarí - ako pri rozšírení dočasného eurovalu. Ale to neznamená, že sa vzdáme. Som hlboko presvedčený, že keď podpíšeme zmluvu o trvalom eurovale, zbaví to Slovensko veľkej časti suverenity. Ak by sme sa teraz vzdali, lebo sa už Smer, SDKÚ, KDH a Most spojili, a v zásade prisľúbili, že trvalý euroval schvália, tak to sme ani nemuseli ísť do politiky.


      -Ale akú alternatívu prinášate?-

      K trvalému eurovalu? Nepodpísať.


      -A čo bude nasledovať?-

      Nič. Rozhodne nič také dramatické, ako sa niektorí snažia vykresliť. Čo nasledovalo po tom, keď sme odmietli pôžičku Grécku? Alternatíva k podpísaniu zmluvy o trvalom eurovale je nepodpísať ju. Je to jasná logická veta, a presne tak to treba urobiť. A Slovensko ušetrí 5,7 miliardy eur.


      -Nemyslela som alternatívu pre Slovensko. Vy odmietate euroval ako celok, tak sa pýtam na alternatívu pre celú Európu.-

      Slovensko svojou ekonomickou silou predstavuje menej ako jedno percento eurozóny. Myslíte si, že krajina, ktorej ekonomická sila je menej ako jedno percento, má byť zodpovedná za riešenie problémov eurozóny? Hlavne, keď ich nespôsobila? My sme boli zvolení na to, aby sme hájili záujmy Slovenska a to aj robíme. Vravím, že táto zmluva je humbug a riešením pre Slovensko je takúto zmluvu nepodpísať.


      -Ale Slovensko je súčasťou eurozóny.-

      Je, ale to neznamená, že sa má zadlžiť po uši, aby zbankrotovalo alebo muselo čoskoro nastaviť ruku. Lebo, keď sa nám ešte niekoľkokrát zhorší rating a stúpne nám úroková sadzba, lebo to je jasné ako amen v kostole, tak budeme tam, kde je Portugalsko. Našou úlohou je tomuto zabrániť a nie riešiť všetok svetabôľ. To po prvé. Po druhé, riešenie pre celú eurozónu je okamžite začať prísne dodržiavať pravidlá, ktoré boli stanovené pri vzniku eurozóny a sú rozumné. Dodržiavanie pravidiel znamená, že Grécko musí okamžite opustiť eurozónu. Podobne aj Portugalsko, to je dnes tam, kde bolo Grécko pred dva a pol rokmi. Taliansko musí začať šetriť a ECB nesmie nakupovať talianske dlhopisy. Ani nepriamo, ani tak, že dá bankám peniaze za jedno percento ročne a oni potom nakúpia talianske dlhopisy za 7 percent. A bolo povedané, ktorých 29 bánk nesmie skrachovať. To sú také zásahy do trhového mechanizmu, že toto môže skončiť len zle.


      -Aký by bol dôsledok nepodpísania zmluvy?-

      Máme šancu nepodpísať a nestalo by sa vôbec nič. Lebo na rozšírenie dočasného eurovalu bol potrebný súhlas všetkých a keby sme my nepodpísali, zablokovali by sme všetky ostatné krajiny. Ale na vznik trvalého eurovalu stačí len 90 % kapitálu a podiel Slovenska je 1 %. Čiže, keď Slovensko nepodpíše, vôbec nič sa nestane. Trvalý euroval môže vzniknúť a keď si bruselskí politici myslia, že musia hazardovať s peniazmi svojich daňovníkov, môžu si to pokojne robiť. My nebudeme nikomu brániť a zároveň ušetríme Slovensku niekoľko miliárd eur.


      -Na euro a na celú eurozónu?-

      Euro tým posilníme. To, čo robíme teraz, euro ohrozuje oveľa viac. ECB vlastne spustila rotačku a tlačí peniaze. Kamuflujú to, hovoria, že požičajú peniaze bankám, ale tie banky idú do stále väčších dlhov a hrozí, že to tieto dlhy nedokážu splatiť. ECB požičia bankám za smiešny úrok, tie nakupujú štátne dlhopisy a toto poškodzuje euro. Pokiaľ sa nezačne solídne hospodáriť a s eurom zaobchádzať poctivo, tak sa euro jedného dňa znehodnotí. Klesne výmenný kurz voči iným menám.


      -Bolo by lepšie rozmýšľať nad vystúpením z eurozóny?-

      Nie, určite nie v tejto fáze. Bolo by dobré mať pripravený plán B. Ale v tejto fáze má Slovensko aj iné možnosti, pretože euro je dobrý projekt. Teraz je pre Slovensko lepšie nezúčastniť sa na trvalom eurovalu, rôznych pôžičkách a zodpovedne hospodáriť.


      -V akom kurze eura voči doláru by bolo vhodné vystúpiť?-

      Nesúvisí to s kurzom, ale s inými udalosťami.


      -Teraz sme si viackrát požičiavali na trhoch, kde v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi úroková sadzba stúpla. Myslíte si, že ak by sme trvalý euroval nepodpísali, mohlo by to mať vplyv aj na rizikovú prirážku na trhoch?-

      Áno. Myslím si, že ak trvalý euroval podpíšme, opäť nám klesne rating. Už len tým, že na trvalý euroval musíme platiť 600 miliónov v hotovosti. Tieto peniaze nemáme, musíme si ich požičať, a musíme sa tak ešte viac zadlžiť. Viac dlhov znamená horší rating a to znamená vyšší úrok. To snáď chápe každý. Táto logika je tak na úrovni môjho Huga, už má medzičasom štyri roky. Prekvapuje ma, ako sa hrnieme do toho eurovalu. Je to až desivé.


      -Otázka je, či je vôľa v eurozóne urobiť niečo iné...-

      Na Slovensku musí byť.


      -O eurovale sa bude čoskoro hlasovať. S bývalými koaličnými partnermi máte v tejto veci diametrálne odlišné názory. Ak by ste sa opäť spojili do koalície, ako dlho by vydržala? Do prvého hlasovania o trvalom eurovale?-

      My v zásadných veciach neotočíme a naši partneri to vedia.


      -Prejdime k programu. Plánujete sociálnu reformu. Chcete vymeniť sociálne dávky za prácu. Neobávate sa sociálnych nepokojov, keď ľuďom, ktorí odmietnu ponúknutú prácu, vezmete sociálne dávky a dáte im len jedno jedlo denne?-

      Neobávam sa. Pred siedmimi rokmi k nim došlo preto, že sociálna dávka bola znížená zo dňa na deň na polovicu a tú druhú mal človek možnosť si zarobiť cez aktivačné práce. Ale tie boli len pre asi 40 % dotknutých ľudí a zvyšných 60 % s tým malo problém. My navrhujeme mierne zvýšenie sociálnej dávky, aby dosahovala úroveň minimálnej mzdy po zaplatení odvodov, a dávať by sa mala len za prácu. Ponúknuť to chceme len v tých regiónoch, v ktorých existuje ponuka pracovných miest. Tam, kde nie je, zostane platiť súčasný systém. Prechod bude trvať možno tri alebo štyri roky, kým sa podarí vo všetkých regiónoch vytvoriť primeraný počet pracovných miest. Ale sme presvedčení, že sa to podarí.


      -S premiérkou ste v súvislosti s vašou sociálnou politikou prišli do konfliktu. Že to nemusí byť fér voči každému nezamestnanému, lebo niekto má povedzme učňovku, niekto vysokú školu. Aká je vlastne vhodná aktivačná práca...-

      Akákoľvek. Rozhodne nesúhlasím, že len preto, že keď sme sa my všetci niekomu zložili na výšku, mal by dostávať peniaze bez práce alebo by mal byť inak zvýhodňovaný voči ostatným. Akákoľvek ponúknutá práca musí byť prijatá. Alebo nech sa živí ako chce. Ale ak chce, aby ho živila spoločnosť, tak bez ohľadu na univerzitné vzdelanie, keď dostane robotu, musí ju prijať. My všetci niekomu zaplatíme vysokú školu, a potom ho budeme ďalej živiť, lebo povieme, že za to, že sme mu zaplatili vysokú školu, chudáčik, nemôže sa chytiť lopaty? A niekomu, kto má len učňovku, povieme a hybaj k lopate?


      -Tak to tvrdila pani Radičová...-

      Áno, ale to je bod, v ktorom s ňou principiálne nesúhlasím.


      -V minulých voľbách ste mali aj dekriminalizáciu marihuany a registrované partnerstvá. Od týchto tém ste upustili?-

      Nie, v žiadnom prípade. Nevzdávame sa ich. Ale je to beh na dlhé trate. Spravili sme chybu v júni 2010, že sme záujme toho, aby vznikla koalícia a nevládol tu viac Fico, možno príliš ľahko od tejto témy upustili. Mrzí ma to. Zobralo nám to voličov, ale za chyby sa platí. Za úspech SaS však rozhodne považujeme, že sa nám na jeseň 2011 podarilo presadiť novelu zákona o lieku, ktorým sme zlegalizovali účinnú látku THC ako súčasť liečiv. Mnohí vážne chorí tak budú môcť mať prístup k liekom, ktoré im zmiernia značné bolesti. 


      -A čo dane? Bude potrebné ďalej konsolidovať verejné financie. Bude podľa vás potrebné zvyšovať dane? Ktoré?-

      Určite nebudeme súhlasiť s ďalším zvyšovaním sadzieb dane z príjmov a DPH. Viem si ale predstaviť, že v rámci optimalizácie daňového systému budeme rušiť niektoré výnimky.


      -Čo chcete robiť s daňovými únikmi. Tie by tiež mohli priniesť peniaze do štátnej kasy...-

      Určite áno. Tam sa dá urobiť veľmi veľa. Spomeňme projekt Unitas, ktorý bol rozbehnutý, a aj odvodová reforma. Čím máte jednoduchší systém, tým ťažšie sa z neho unikne. V programe máme aj lotériu daňových bločkov. Sú krajiny, kde to veľmi efektívne funguje. Raz za mesiac daňový úrad niečo vylosuje a je možné niečo vyhrať. Ľudia si budú logicky bločky pýtať, odkladať. Tých možností a nástrojov je viacero.


      -A ako vidíte budúcnosť podielov štátu v energetických, dopravných firmách, v Telekome?-

      Telekom by štát mal poctivo predať. Vyhlásiť verejnú dražbu a zinkasovať čo najviac. Tam, kde existuje konkurenčné prostredie, by som určite podniky predal. Tam, kde neexistuje, tam je to treba veľmi dôsledne zvážiť.


      -To sú ktoré, kde neexistuje konkurenčné prostredie?-

      Rozvodné závody. Myslím si, že bola chyba predať ich. Keď raz to máte naťahané, nebude nikto ťahať ďalšie len preto, aby vzniklo konkurenčné prostredie. Pri rozvodných závodoch to skôr predané nemalo byť a treba zvážiť, čo ďalej.


      -Aký je váš volebný odhad pre SaS?-

      Dôležité je, aby SaS bola v parlamente a aby sme potvrdili, že nie sme stranou na jedno volebné obdobie. Dlhodobo etablovať liberálnu stranu na Slovensku je beh na dlhú trať. Ani ja, ani moji kolegovia nezdupkáme.


      -Chcete byť líder pravice?-

      Nechajte nás, nech trošku vyrastieme z detských topánok, a potom budeme vidieť. Ale samozrejme, že v budúcnosti chceme byť lídrami pravice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu