Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda plánuje spustiť elektronické hromadné petície

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vláda chce do konca tohto roka pripraviť a spustiť elektronické hromadné žiadosti. To by v budúcnosti znamenalo, že ak sa v priebehu 30 dní podarí zozbierať elektronicky 15.000 podpisov, vláda sa touto žiadosťou občanov bude zaoberať.

Ak sa petícia bude dotýkať záležitostí v kompetencii exekutívy, tak kabinet bude musieť signatárom na ňu do jedného mesiaca odpovedať a podľa povahy prijať do dvoch mesiacov náležité opatrenia. Ide o jeden zo záväzkov akčného plánu Iniciatívy pre otvorené vládnutie v SR, ktorý dnes schválili ministri.

V súčasnosti sa na základe platného zákona musí Národná rada SR zaoberať petíciou, ak ju podporí viac ako 100.000 občanov. Zavedenie tohto opatrenia do praxe si vyžiada novelizáciu zákona o petičnom práve.

V záujme zníženia miery korupcie či nehospodárneho konania by mal štát účinne ochraňovať a pomáhať oznamovateľom korupcie. Do júna by preto malo ministerstvo vnútra pripraviť návrh zákona o ochrane oznamovateľov korupčného správania.

Nová webová aplikácia pre európske štrukturálne fondy EÚ, Finančný mechanizmus EHP, nórsky a švajčiarsky finančný mechanizmus umožní občanom získať o nich čo najviac informácií. Prostredníctvom nej sa dozvedia nielen o ich využívaní a výsledkoch, ktoré sa vďaka nim podarilo dosiahnuť, ale aj o možnostiach, ako sa môžu zapojiť do prebiehajúcich projektov alebo získať finančnú podporu. Týmto sa tiež dosiahne verejná kontrola efektivity a transparentnosti využívania verejných prostriedkov z týchto mechanizmov.

Národný akčný plán prisľúbilo Slovensko odovzdať do 9. apríla tohto roka. Od septembra minulého roka totiž pristúpilo k členstvu v medzinárodnej iniciatíve Partnerstvo pre otvorené vládnutie. Do neho sa zatiaľ zapojilo 50 krajín. Napríklad Dánsko, Holandsko, Švédsko, Česko, Nórsko, USA, Brazília, Indonézia, Keňa či Ghana. Jednotlivé akčné plány budú predstavené na výročnej konferencii v Brazílii 16.-18. apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu