Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sulík: Druhý pilier bol nastavený príliš štedro

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Druhý pilier dôchodkového zabezpečenia bol podľa predsedu SaS Richarda Sulíka nastavený príliš štedro. Sulík bol v čase prijímania dôchodkovej reformy poradcom ministra financií Ivana Mikloša.

"Na rozhodujúcej porade som argumentoval, že Estónsko vyčlenilo štyri percentná a my chceme hneď desať. Keď potom našiel minister Ľudovít Kaník s Ivanom Miklošom kompromis na deviatich, tiež som vravel, že to je veľa a myslím si to aj dnes," povedal Sulík v rozhovore. Napriek tomu by už Sulík existujúci systém vráta nemenil.

"Aspoň to vyvolá tlak nastaviť penzijné financovanie riadne a riadne riešiť aj náš demografický vývoj. A dá sa to," vysvetlil líder liberálov. Zavedenie druhého piliera spôsobilo, že do Sociálnej poisťovne prúdi z dôchodkového poistenia menej peňazí a deficit musí sanovať štát. Koncom januára mali sporitelia v druhom pilieri takmer 4,7 miliardy eur, v roku 2011 do druhého piliera občania poslali vyše 800 miliónov eur, ktoré by inak skončili v Sociálnej poisťovni.

Kaník, ktorý v kresle ministra práce v roku 2003 dôchodkovú reformu pripravoval, pripúšťa, že prehĺbila deficit Sociálnej poisťovne. Napriek tomu nevidí v nastavení problém a nazdáva sa, že Sulíkove argumenty kĺžu len po povrchu problematiky. Podčiarkol, že reforma v krátkodobom horizonte deficit zvyšuje, v strednodobom a dlhodobom ale podľa neho znižuje zadlženie. Podľa Kaníka každý, kto chce zmeniť pomer odvodov v neprospech druhého piliera, v konečnom dôsledku docieli zníženie dôchodkov sporiteľov. "Sociálna poisťovňa im o tieto odvody dôchodky z prvého piliera nezvýši," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu