Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lepší ako NBÚ: Anonymous hackli prezidenta, mal heslo 12345!

Bašár Asad na bezpečnosť veľmi nedbal Zobraziť galériu (2)
Bašár Asad na bezpečnosť veľmi nedbal (Zdroj: SITA)

PRAHA - Sýrsky prezident Bašár Asad má kopec problémov nielen s pouličnými demonštráciami, ale najnovšie ho ohrozujú aj útoky z kyberpriestoru. Okrem predstaviteľov zahraničných krajín žiadajú jeho odstúpenie aj členovia hackerskej skupiny Anonymous. Svojím hlúpym heslom im ich zámer dosť uľahčil.

Hackerské schopnosti hnutia môže v poslednom roku dosvedčiť rad správcov vládnych i mimovládnych webov z celého sveta. Ani so získaním prístupu do Asadovej e-mailovej schránky, ktorej obsah unikol na internet, podľa informácií izraelského denníka Haaretz nemali žiadny problém. Stačilo zadať heslo 12345. Pretože rovnaké heslo používala väčšina zamestnancov prezidentskej kancelárie, získali hackeri prístup k celkom 78 účtom.

Na verejnosť sa tak dostala napríklad správa sýrskej tlačovej atašé v OSN Šeherezády Džafaríovej, ktorá dala cez zamestnanca Asadovej kancelárie niekoľko odporúčaní pre zlepšenie vzťahov s USA. Okrem odvrátenia pozornosti od zásahov armády a mučenia demonštrantov zdôraznila dôležitosť sociálnej siete Facebook a videoserveru YouTube v presviedčaní verejnosti.

Ako uvádza nedávna štúdia spoločnosti SplashData, patria práve jednoduché číselné rady medzi najmenej bezpečné heslá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu