Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Výsledok návštevy šéfa SIS v parlamente kvôli Gorile: Dvakrát WC, útek do knižnice a mlčanie!

Karol Mitrík Zobraziť galériu (4)
Karol Mitrík

BRATISLAVA – Zaslúžil by si cenu bobríka mlčanlivosti! Šéf tajnej služby Karol Mitrík sa v utorok ukázal v parlamente, aby na branobezpečnostnom výbore poslancom predložil dokumentácie, ktoré súvisia s kauzou Gorila. Predstúpiť pred novinárov sa však neodvážil, väčšinu času strávil vysedávaním v presklenej knižnici!

Kauzu Gorila doteraz Slovenská informačná služba komentovala nanajvýš prostredníctvom svojho hovorcu. V utorok však prišiel do parlamentu riaditeľ SIS Karol Mitrík, ktorého výbor požiadal o predloženie dokumentácie v súvislosti s použitím informačno-technických prostriedkov. Očakávalo sa, že predstúpi aj pred médiá a vyjadrí sa ku kauze.

Novinárom sa však zo šéfa SIS nepodarilo vydolovať jedinú informáciu. Výsledok jeho trojhodinovej návštevy parlamentu sa dá zhrnúť do jednej vety. Celý čas sedel v presklenej knižnici, rozprával sa so svojím spolupracovníkom, obzeral si knihy a sem-tam vyšiel von, aby navštívil toalety. Úspešne sa vyhýbal otázkam novinárov, ktorých bez slova odignoroval. Jediná veta, ktorú médiám venoval: "Môj názor nie je relevantný," povedal a nastúpil do výťahu.

Karol Mitrík si krátil čas prezeraním kníh

Karol Mitrík
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Filip Minár)

a vysedávaním v parlamentnej knižnici.
Karol Mitrík
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Filip Minár)


Odpoveď na nezodpovedané otázky napokon dali poslanci z branobezpečnostného výboru Robert Kaliňák (Smer), Martin Fedor (SDKÚ) a minister vnútra Daniel Lipšic (KDH), ktorý sa zaoberá vyšetrovaním celej kauzy. Podľa Fedora sa čísla v spise Gorila nezhodujú s číslami v spisoch SIS. „Ja som za posledných sedem rokov videl asi päť verzií Gorily a túto aktuálnu vidím v takomto stave prvýkrát,“ povedal Kaliňák, ktorý tiež hovoril o rozpore v číslach.

Ako uviedli poslanci, nevedia o tom, že by vyšetrovaniu niekto kládol prekážky. „Naopak riaditeľ SIS nás informoval o tom, že bude nápomocný čo sa len dá všetkým veciam, ktoré sa týkajú vyšetrovania a že v zákonných medziach bude vyšetrovanie podporovať,“ povedal Fedor s tým, že ak budú splnené zákonné procedúry, Mitrík vyhovie aj zbaveniu mlčanlivosti príslušníkov SIS. Ak k tomu však nedôjde, zrejme sa kauzu nikdy nepodarí vyšetriť.

Šéf SIS Mitrík

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu