Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Celou aktivitou Penty bolo zničenie Smeru, tvrdí Kaliňák

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Celou aktivitou a životom finančnej skupiny Penta bolo zničenie strany Smer. V dnešnej relácii STV O 5 minút 12 to povedal podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák, ktorý vyzval, aby jeho strana nebola do kauzy Gorila zaťahovaná.

Ani dnes nezaznela odpoveď na otázku, či líder Smeru-SD Robert Fico bol skutočne v konšpiračnom byte na stretnutí so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom tak, ako to popisuje spis Gorila. "Neviem to potvrdiť ani vyvrátiť, nesledujem denný program pána predsedu. Každý z nás sa stretáva s mnohými ľuďmi, menej alebo viac významnými. Viem, že pán Fico bol tŕňom v oku aj tejto finančnej skupiny," upozornil Kaliňák. Podľa jeho slov bol vzťah Penty a Smeru-SD jednoduchý a absolútne transparentný. "Prišli sme do vlády a zrušili sme im privatizáciu letiska a zisk ich zdravotnej poisťovne," argumentoval s tým, že financovanie Smeru-SD nebolo nikdy spochybnené a prepojenie s finančnými skupinami by preto nehľadal.

Poslanec NR SR za KDH Pavol Abrhan zdôraznil, že ak sa aktuálne spomína v Gorile Penta, počas vlády Roberta Fica boli iné finančné skupiny. "Sú indície, že finančné skupiny majú taký vplyv na politikov. Ale neviem to povedať pred ukončením vyšetrovania," poznamenal. Abrhan zároveň poukázal na to, že z politikov KDH sa nikto v tomto byte neobjavil a ani tam nebol. "Vylučujem akékoľvek transakcie. Hrušovský nikdy nebol v exekutíve, nemohol teda ovplyvňovať rozhodnutia," poznamenal na margo informácie, že vtedajší šéf KDH mal prijať úplatok 200 miliónov korún a keď sa o tom dozvedel líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, museli sa rozdeliť.

Kaliňák zároveň poprel, že v roku 2008, keď bol ministrom vnútra a došlo ku skartácii spravodajskej informácie SIS o Gorile, išlo o protizákonné konanie. "Dá sa veľmi ľahko odsledovať cesta tejto informácie. Prišla na ministerstvo, išla príslušnému útvaru a dostala sa do spisu. Zničená bola následne len samotná informácia, ale celý spis aj s tou informáciou na ministerstve stále je. K trestnému činu nemohlo dôjsť, lebo to nebolo v rozpore so zákonom, mohlo dôjsť k nejakému administratívnemu pochybeniu," pripustil.

Abrhan si myslí, že pre ďalší pokrok vo vyšetrovaní by bolo dobré, aby boli príslušníci SIS zbavení mlčanlivosti. Aj tak si však myslí, že sa prípad do volieb uzavrieť nepodarí. "Je to krátky čas," dodal. Kauza Gorila sa opäť dostane na pôdu parlamentu. Zasadne k nej Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS, ktorého je Kaliňák predsedom. Na rokovaní 7. februára by mal byť aj riaditeľ SIS Karol Mitrík (nominant SDKÚ-DS).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu