Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dôchodcu v banke nepustili na WC: Vysúdil odškodné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Osemdesiatpäťročný Poliak Józef Głuchowski, ktorému v roku 2009 nedovolili použiť toalety v dvoch varšavských bankách, sa s jednou z nich dohodol na zaplatení odškodného. Druhá z nich stále dúfa, že sudca na marcovom pojednávaní rozhodne v jej prospech.

Na jeseň v roku 2009 Głuchowski prišiel do centra Modrá veža a vybavovaním v dvoch pobočkách strávil dve hodiny. Potom sa spýtal, či môže použiť toaletu. Zamestnanci to však chorému mužovi po resekcii žalúdka nedovolili - údajne v banke nemajú verejné záchody a zamestnanecké použiť nesmie. Poslali ho do reštaurácie alebo do neďalekej stanice metra a údajne sa správali veľmi neúctivo. Nakoniec mu dovolili použiť WC, v ktorom ale nebolo svetlo.

"Zašpinil som si oblečenie. Cítil som sa mimoriadne ponížene. Nemohol som ísť domov električkou, lebo som zapáchal," uviedol. Podľa jeho dcéry mu tmavá miestnosť privolala spomienky z povstania, počas ktorého strávil desivé chvíle pochovaný pod troskami, a odvtedy má problémy so spánkom.

Głuchowski následne o incidente informoval prokurátora, hygienickú inšpekciu i stavebnú inšpekciu, ktorá rieši podobné situácie. Podľa súdnych dokumentov vedenie banky odmietalo verejné toalety z bezpečnostných dôvodov - údajne ich používajú bezdomovci a narkomani. Ďalej tvrdili, že to nie je ich povinnosť, keďže poskytujú výlučne finančné služby. Dôchodca však nástojil na tom, že zamestnanci pošliapali jeho dôstojnosť.

V utorok sa na Krajskom súde vo Varšave Gluchowski dohodol s prvou z bánk na zaplatení 7,5 tisíca zlotých (v prepočte približne 1790 eur) a ospravedlnení. Inštitúcia tiež zaplatí polovicu súdnych trov a ich klienti budú mať odteraz k dispozícii aj toalety.

Ďalšia obžalovaná banka tvrdí, že neexistujú dôkazy o tom, že incident sa stal práve v ich pobočke. Ak však muž vyhrá aj tento súdny proces, prípad sa môže stať dôležitým precedensom, podľa ktorého sa zrejme radšej začnú riadiť aj ďalšie verejné inštitúcie. Informácie pochádzajú z webových stránok www.wiadomosci.gazeta.pl a www.humanrightshouse.org.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu