Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Budeme žiť večne? Na Sibíri našli "bacil nesmrteľnosti"!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: blogs.1077theend.com)

MOSKVA - Na "bacil nesmrteľnosti" ruské médiá prekrstili mikroorganizmus, ktorý pracovníci Ruskej akadémie vied našli vo večne zamrznutom podloží Mamutej hory vo východnom Jakutsku. Bacillus F, ako znie jeho vedecký názov, vraj v tele pokusných myší zvyšuje imunitnú reakciu, zlepšuje metabolizmus a predlžuje život.

Podľa pracovníčky ruského Ústavu biochémie Nadeždy Mironovovej podstúpila skupina laboratórnych myší "očkovanie proti starnutiu", pri ktorom vedci vstrekli do tela myší novo objavený bacil. Výsledky boli prekvapivé: myši boli odolnejšie a žili dlhšie.

U starších myší obmedzil bacil aj stareckú slepotu, nie ale zhubné bujnenie. Výsledky testov je podľa Mironovovej ešte treba preveriť na ďalších pokusných zvieratách.

Vedci sa teraz podľa agentúry Interfax snažia preniknúť do genetického kódu bacila, aby odhalili jeho tajomstvá. Podľa prvých analýz organizmus svojou bielkovinovou skladbou "zaostáva" za dnešnými baktériami o tri milióny rokov. Mimoriadnu odolnosť podľa expertov vyvolala potreba prežiť v extrémne náročných podmienkach večného ľadu.

Východné Jakutsko patrí k najchladnejším regiónom sveta, v zimnom období sa tam mrazy nezriedka pohybujú okolo mínus 60 stupňov Celzia. Novo objavený bacil sa vraj rozmnožuje len v teplotách do piatich stupňov nad nulou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu