Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Večný život nie je zbožná fantázia: Vedci tvrdia, že ho máme v tele!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: kulr8.com)

KIEL - Večný život bol pre ľudí doteraz iba akousi nedosiahnuteľnou métou. Vo svetle nových informácií sa ale zdá, že je to predsa len možné. Nemeckí vedci vyhlásili, že to nie je žiadna záhada, ale že ho má každý človek v sebe.

Expertom z kielskej Christian Albrechtovej univerzity sa podarilo identifikovať gén, ktorý je zodpovedný za starnutie ľudí. Hovorí sa mu FoxO-gen a nachádza sa v tele každého človeka i zvieraťa. Narazili na neho, keď skúmali malé sladkovodné polypy, ktoré sú vraj nesmrteľné.

Niekoľkomilimetrové hydry vedci pozorujú už od začiatku 50. rokov minulého storočia. Aj v súčasnosti sú stále živé tak ako v prvých dňoch, za čo vďačia svojim kmeňovým bunkám, ktoré nikdy nestrácajú schopnosť deliť sa. Nedávno výskumníci objasnili, ako je to možné. Hydry s neaktívnom FoxO-génom majú totiž menej kmeňových buniek a tým pádom rastú pomalšie a majú odlišný imunitný systém. To ich udržiava stále v dobrom stave.

"Tento gén objavili aj u ľudí, ktorí majú viac ako sto rokov. Pravdepodobne práve on je faktorom, ktorý hrá rozhodujúcu úlohu v procese starnutia," uviedol jeden z odborníkov. Informácie priniesol portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu