Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Zvláštna justícia: Radičovej exporadca v base, druhý podozrivý na slobode!

Martin Novotný Zobraziť galériu (2)
Martin Novotný

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici neprepustil z väzby exporadcu premiérky Martina Novotného. Exporadcu stíhajú za nepriamu korupciu. Zaujímavé je, že muž, ktorý mal uplácať je na slobode.

Sudca Špecializovaného trestného súdu včera  v Banskej Bystrici nevyhovel žiadosti exporadcu premiérky o prepustenie z väzby. Zároveň neprijal jeho peňažnú záruku 30-tisíc eur. Jeho obhajca sa však  oprávnene pýta, kde je rovnaký meter orgánov, ktoré majú vykonávať spravodlivosť. „Prečo štát verí človeku potrestanému za podvody?", pýta sa obhajca Martina Novotného. Ten už od augusta sedí vo väzbe a na slobodu sa nedostal ani po ponúknutí 30-tisícovej záruky. Kontroverzný podnikateľ Peter Kňazík, ktorý mal úplatok dávať, je však celý čas na slobode.

Do korupčnej kauzy okolo dostavby biatlonového areálu v Osrblí sú namočení traja ľudia. Kňazík, ktorý štadión staval, mal ponúknuť úplatok vo výške 10 percent z 1,6-miliónovej štatnej dotácie na výstavbu areálu. Peniaze mal prijať bývalý veľvyslanec v Keni Igor Líška. No a Novotného meno v spise figuruje v súvislosti s tým, že uplátok mal Líška prebereť v jeho firme.

Otázkou je, kto mal na korupcii aký podiel. Novotný, obvinený z nepriamej korupcie, tvrdí, že o úplatku nič nevedel. Liška však tvrdí, že Kňazíkovi len tlmočil Novotného požiadavku na desať percent za "poskytnuté služby".

"Kňazík, rozhodujúci človek, čo usvedčuje Novotného, že si mal vypýtať dotácie, na súde odmietol konfrontáciu. Nebude vraj hovoriť, pretože do médií unikli informácie z výpovedí," prezradil pre Topky exporadcov advokát Dušan Ivan. S takýmto správaním sa ešte nestretol a nevie si ho vysvetliť.

Rovnako nerozumie ani tomu, prečo bol vyšetrovateľ nečinný po celý čas, čo Novotný sedí vo väzbe. "Počas prvého mesiaca väzby nášho mandanta vykonal len jeden vyšetrovací úkon, a to výsluch svedka, ktorý v konečnom dôsledku len potvrdil našu obhajobu," uviedol. Dôvody väzby údajne od začiatku reálne neexistovali.

Novotný je na tom psychicky zle. Podľa advokáta berie celú vec emotívne a polovicu súdneho pojednávania preplakal. "Prišiel o spoločenský statu, nemôže žiť s rodinou. Opakuje, že s aférou má spoločné len to, že pred odchodom do USA poskytol Líškovi priestory svojej bratislavskej firmy," priblížil Ivan.

Vo väzbe zostáva Novotný, ktorý podal sťažnosť na najvyšší súd aj exveľvyslanec Líška. Toho však chcel súd pustiť, ale zasiahol prokurátor. 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu