Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Exporadca Ivety Radičovej nastúpil do väzenia na výkon trestu

Igor Liška
Igor Liška

BRATISLAVA – Bývalý poradca premiérky Ivety Radičovej Martin Novotný a bývalý veľvyslanec SR v Keni Igor Liška, ktorých senát Najvyššieho súdu (NS) SR v kauze dostavby biatlonového areálu v Osrblí odsúdil v druhej polovici júna na nepodmienečné tresty odňatia slobody vo výške 1,5 roka, respektíve 15 mesiacov, nastúpili v pondelok 21. septembra na výkon trestu odňatia slobody.

Informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Katarína Kudjáková. Obaja prišli do bratislavskej väznice v pondelok popoludní.

ŠTS obom odsúdeným zamietol žiadosti o odklad výkonu trestu odňatia slobody a nariadil im obom termín nástupu na výkon trestu na 21.9.2015. Zároveň im umožnil zaplatiť peňažné tresty v desiatich splátkach, každú vo výške 1500 eur.

Trojčlenný senát NS SR pod vedením predsedu, dnes už nebohého Milana Karabína na svojom verejnom zasadnutí 18. júna zrušil minuloročný augustový verdikt ŠTS v Pezinku, ktorý dvojicu odsúdil pôvodne len na podmienečné tresty a na peňažité tresty vo výške 10.000 eur. Voči rozsudku ŠTS podali odvolanie obaja obžalovaní a aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). 

"Ide o trestný čin nepriamej korupcie spolupáchateľstvom. Bolo to dokonané, lebo páchatelia využili svoj vplyv na expremiérku Radičovú. Nie je mysliteľné presvedčovať súd, že toto bolo legálne. Nešlo o žiadnu odmenu, ale o úplatok. Išlo o veľmi nechutnú korupciu. Obžalovaní neoľutovali nič, len to, že sa im na to prišlo," zdôraznil vtedajší predseda senátu NS SR Karabín.

Podmienečné tresty si vlani 12. augusta vypočuli obžalovaní v kauze údajnej nepriamej korupcie pri dostavbe biatlonového areálu v Osrblí. Sudca ŠTS v Pezinku vtedy za prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve vymeral Novotnému a Liškovi trest odňatia slobody na jeden rok s podmienečným odkladom na dva roky. Obaja tiež museli zaplatiť po 10.000 eur. Tresty boli rovnaké ako v pôvodnom trestnom rozkaze, ktorý obžalovaní odmietli. Novotný po vynesení rozsudku povedal, že na svojej nevine trvá, a preto sa odvolá na NS SR. Pevne veril, že bude oslobodený.

Novotný a Liška boli obžalovaní z toho, že od podnikateľa Petra Kňazíka a sprostredkovateľa Pavla Prečucha prijali v júli 2011 úplatok vo výške 30.000 eur v súvislosti s vybavením dotácie 300.000 eur z Úradu vlády SR na dokončenie pozastavenej prestavby biatlonového areálu. Mali prisľúbiť aj vybavenie dotácie z ministerstva školstva. Kňazík však bol tri razy súdne trestaný a sfalšoval daňové doklady. 

Na prestavbu a rekonštrukciu Národného športového areálu v Osrblí bolo vyčlenených spolu 1,6 milióna eur z ministerstva školstva a rezervy predsedníčky vlády. Bývalého veľvyslanca SR v Keni Lišku zadržala polícia koncom júla 2011 pri preberaní označených bankoviek v hodnote 30.000 eur.

Viac o téme: Iveta RadičováIgor Liška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu