Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Väčšine Slovákov dvojité cenovky nechýbajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Väčšine Slovákov nechýbajú v obchodoch dvojité cenovky, na ktorých museli predajcovia pri prechode na novú menu zobrazovať údaje súčasne v eurách aj korunách. Vyplýva to z marcovej ankety Centra sociálnych výskumov pri Infostate. Dvojité cenovky od januára už nie sú povinné a obchodníci ich postupne začali sťahovať z pultov predajní.

Duálne ceny v prieskume nechýbali 53 percentám respondentov. Nepostrádali ich predovšetkým podnikatelia, mladšie ročníky, ľudia s vysokoškolským vzdelaním a obyvatelia Bratislavského kraja. Naopak, ceny v eurách aj korunách chýbali 46 percentám oslovených, a to najmä dôchodcom, ľuďom s najnižším dosiahnutým vzdelaním a ženám.

Informácie o cenách v korunách a súčasne v eurách museli predajcovia uvádzať od leta 2008. Dvojité cenovky mali Slovákom pomôcť lepšie si zvyknúť na novú menu, ktorú krajina prevzala bez väčších problémov od 1. januára 2009.

Takmer tri pätiny účastníkov prieskumu sa vyslovili za zrušenie jednocentových a dvojcentových mincí. Eurové mince s najnižšou nominálnou hodnotou by nechýbali najmä obyvateľom väčších miest a Prešovského kraja, podnikateľom či mladším ľuďom. Ponechanie najmenších mincí si želá 37 percent opýtaných. Vo zvýšenej miere oproti priemeru za celé Slovensko boli medzi nimi nezamestnaní, obyvatelia Bratislavy a okolia a dôchodcovia.

Obmedziť používanie najmenších mincí zaokrúhľovaním cien sa pred časom neúspešne pokúsil bývalý poslanec vládnej SNS Jozef Ďuračka. Slovensko používa osem druhov mincí podobne ako väčšina ďalších štátov eurozóny, pred zmenou meny bolo v obehu päť druhov korunových mincí. Najmenšie centové mince sa napríklad nepoužívajú v Holandsku a Fínsku.

Infostat je príspevková organizácia zriadená Štatistickým úradom. Marcový prieskum uskutočnila na vzorke viac ako 1100 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu