Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

SOI sprísni kontroly dvojitých cenoviek

BRATISLAVA - Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) prestane upozorňovať obchodníkov na nedostatky v povinnom zobrazovaní cien súčasne v eurách aj korunách a za prehrešky im začne ukladať priamo sankcie.

Novinárom to dnes po rokovaní cenovej rady vlády povedala šéfka inšpekcie Nadežda Machútová. Predajcovia sú povinní informovať zákazníkov o cenách tovarov a služieb v oboch menách do konca roka. Slovensko zaviedlo euro od januára.

"Aj keď nedostatky na trhu sú malé, končíme s benevolentnosťou. Každý mal dosť času na to, aby sa to naučil," vyhlásila Machútová. Inšpektori pri odhalení nedostatkov v duálnom zobrazovaní cien nebudú ukladať obchodníkom opatrenia na nápravu, ale rovno sa začne správne konanie za účelom uloženia pokuty, dodala.

Prechod na euro obchodníci vo všeobecnosti podľa zistení SOI zatiaľ nezneužili na neodôvodnené zdražovanie. Inšpekcia zatiaľ začala správne konanie voči jednému autobusovému dopravcovi za ceny prepravy batožiny, pánskemu holičstvu, čistiarni, prevádzke detských herných automatov a mestu, ktoré prevádzkuje fitness centrum. "Toto je päť prípadov, ktoré sa nám podarilo dokázať ako zneužitie prechodu na euro," tvrdila Machútová.

Obchodníkom pribudla povinnosť zobrazovať na cenovkách, katalógoch, ponukových lístkoch či výveskách údaje v korunách aj eurách vlani koncom augusta. Súčasne musia v prevádzke viditeľne umiestniť konverzný kurz, ktorým sa po prechode na novú menu prepočítali všetky korunové položky na eurá. SOI kontroluje aj správne zaokrúhľovanie údajov o cenách. Informácie v dvoch menách musia predajcovia poskytovať zákazníkom do konca tohto roka.

"Ľudia uverili, že euro nebolo zneužité (na zdražovanie)," myslí si Machútová. Svedčí o tom podľa nej aj trend poklesu počtu podnetov na preverenie zvýšenia cien, ktoré inšpekcia v posledných mesiacoch obdržala od spotrebiteľov. Zatiaľ čo v januári sa na SOI sťažovalo 284 ľudí, o dva mesiace neskôr ich bolo 44. V apríli podľa Machútovej dokonca nepribudli takmer žiadne podnety na preverenie nárastu cien.

Vývoj cien na trhu po zavedení novej meny sleduje pravidelne tiež Štatistický úrad a mimovládna organizácia Združenie slovenských spotrebiteľov. Miera inflácie vypočítaná národnou metodikou sa v marci spomalila na 2,6 percenta z februárových 3,1 percenta. Rast cien sa zvoľnil aj v iných krajinách, jednou z príčin sú dopady globálnej hospodárskej krízy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu