Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obchodníci musia mať od nedele cenovky v korunách aj eurách

BRATISLAVA - Obchodníci na Slovensku budú musieť od nedele uvádzať na cenovkách sumy súčasne v korunách aj eurách. V predajniach budú tiež musieť viditeľne zverejniť informáciu o konverznom kurze, ktorým sa pri prechode na euro prepočítajú všetky položky na novú menu.

Časť predajcov začala s dvojitým zobrazovaním cien už v predstihu, Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) však zistila v každej druhej prevádzke nedostatky.

Euro sa stane oficiálnym platidlom na Slovensku od 1. januára budúceho roka. Úľavu pri novej povinnosti majú napríklad obchodníci s menej než piatimi zamestnancami. Cenovky v korunách a súčasne aj novej mene nebudú musieť vystaviť priamo na regáloch. Stačí, ak informáciu o cene v oboch menách a konverznom kurze zabezpečia v cenníku na viditeľnom mieste v predajni.

Mnohí obchodníci začali dopisovať na cenovky sumy prepočítané na eurá podľa konverzného kurzu 30,1260 SKK/EUR dobrovoľne v skoršom termíne. Dodržiavanie pravidiel u nich kontrolovala SOI a v prípade problémov sa ich zatiaľ snažila skôr napomínať a usmerniť. Podľa ústrednej riaditeľky SOI Nadeždy Machútovej kontrolóri zistili problémy v takmer každej druhej prevádzke. Horšie než predajne na tom boli poskytovatelia služieb.

Dvojaké ceny mali mať obchodníci pripravené mesiac po stanovení konverzného kurzu. Pôvodne sa počítalo, že to bude najneskôr od 8. augusta. Z právneho hľadiska však povinnosť pre podnikateľov vzniká až 30 dní po tom, ako je konverzný kurz oficiálne vyhlásený v nariadení Úradného vestníka Európskej únie. Keďže vestník vyšiel 24. júla, obchodníci získali na prípravy dva týždne navyše.

Obchodníci musia ceny správne prepočítať a zaokrúhliť na jeden cent podľa matematických pravidiel. Sumy v eurách sú povinné napríklad aj pri vyčíslení čistej mzdy na výplatnej páske, konečnej sumy na faktúre, či propagačných a marketingových materiáloch predajcov. Údaj o jednotkovej cene po prevedení na euro predajcovia zaokrúhlia až na tri desatinné miesta. Takto upravené sumy v novej menej by mali spotrebitelia nájsť aj na čerpacích staniciach.

Takmer dve stovky cien najčastejšie nakupovaných tovarov a služieb už začal bližšie sledovať Štatistický úrad, ktorý bude ich databázu aktualizovať každých desať dní až do polovice budúceho roka. Prípadné neúmerné zdražovanie má odhaliť tiež monitoring cien, ktorý má na starosti mimovládna organizácia Združenie spotrebiteľov Slovenska.

Vláda Roberta Fica chce zabrániť neopodstatnenému zdražovaniu v čase prechodu na euro, v krajnom prípade zrejme bude môcť siahnuť po regulácii cien. Kabinet už schválil návrh novely zákona o cenách, ktorú ešte posúdia poslanci parlamentu. V niektorých prípadoch dokonca bude môcť obchodníkom za prehnané zdraženie hroziť aj väzenie.

Cenovky v oboch menách zostanú v predajniach aj po prvom januári. Povinne ich predajcovia musia ponechať na pultoch najmenej do konca budúceho roka. Slovensko sa stane 16. členom eurozóny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu