Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

U. S. Steel finančne odškodní nezákonne prepusteného zamestnanca

U.S.Steel
U.S.Steel

KOŠICE - Spoločnosť U. S. Steel Košice po siedmich rokoch súdnych sporov pristúpila na finančné odškodnenie nezákonne prepusteného pracovníka. Výšku odškodnenia, ktorú Košičan Miloš Ihnát získal, ani jedna zo strán nespresnila.

Výšku odškodnenia, ktorú Košičan Miloš Ihnát získal, ani jedna zo strán nespresnila. Dnes o dohode informoval hovorca spoločnosti Ján Bača. Ihnát pôvodne žiadal 550.000 eur, americká oceliareň ponúkala 200.000 eur.

"Môžem potvrdiť, že na základe rokovania došlo k dohode oboch strán, vrátane skončenia pracovného pomeru a k uspokojeniu finančných nárokov vo vzájomne akceptovateľnej výške v termíne do 15. mája," uviedol Bača. Ďalšie podmienky dohody nespresnil. Oceliareň Ihnáta v pondelok podľa verdiktu súdu opäť zamestnala, pracovný pomer sa však obe strany zaviazali v dohode legálne ukončiť.

Ihnát sa s U. S. Steelom sporil o nezákonné prepustenie a spoluvlastníctvo patentu na zakrytie železničných vagónov. V dohode so spoločnosťou sa zaviazal, že sa už k sporom a výške odškodnenia nebude vyjadrovať, dohodu preto odmietol komentovať.

Ihnáta z práce prepustili v roku 2002 pre údajné porušenie pracovnej disciplíny. Dôvodom však podľa Ihnáta údajne boli spory o vlastníctvo úžitkového vzoru na zakrytie vagónov širokorozchodnej železnice, ktorými firma prepravovala svoje výrobky na trhy v bývalom Sovietskom zväze. Patent mal ochrániť oceľový plech napríklad pred dažďom, ktorý mohol produkty znehodnotiť.

Patent firma neskôr využívala, v roku 2006 však jeho používanie podľa Baču zastavili. "Používanie krytov bolo vysoko stratové, náklady na realizáciu a využívanie vysoko prekročili očakávaný prínos," uviedol Bača. Podiel objemu tovarov prepravovaných na vagónoch zastrešených oceľovými krytmi prestavoval približne 0,33 percenta z celkového prepravovaného objemu tovarov, poznamenal.

Začiatkom roku Ihnát vyhral súdny spor a súd vyhlásil jeho výpoveď za neplatnú a uznal ho tiež za spolumajiteľa a spolupôvodcu patentu, zápisom to potvrdil aj Úrad priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu