Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

SPF zaplatí za sporné prevody pozemkov vyše 60 mil. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenský pozemkový fond (SPF) má zaplatiť cyperskej firme odškodné 60,41 milióna eur a úroky z omeškania za to, že jej zmaril investíciu pod Tatrami.

Rozhodol o tom popradský okresný súd, informoval hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák. SPF, ktorý ohlásil odvolanie voči verdiktu, údajne previedol na reštituentov pozemky, ktoré predtým prisľúbil previesť na iné firmy.

Štátny SPF podľa denníka Pravda žalovala pre zmarenú kúpu pozemkov cyperská Ermanno Trade & Invest. Fond totiž pôdu previedol na reštituentov. Tí ich za zlomok ceny predali spoločnosti GVM, údajne blízkej šéfovi ĽS-HZDS Vladimírovi Mečiarovi. Prevody však boli zastavené.

"Okresný súd Poprad na pojednávaní rozhodol, že žalovaný je povinný zaplatiť žalobcovi sumu 60,41 milióna eur spolu s úrokom z omeškania vo výške 8,5 percenta ročne od 5. septembra 2008 do zaplatenia," povedal Drimák. Dodal, že fond musí tiež zaplatiť trovy konania. SPF sa podľa Slovenského rozhlasu proti verdiktu odvolá.

Ermanno Trade & Invest podľa Pravdy v septembri 2009 odkúpila pohľadávky troch slovenských firiem, ktoré dostali od bývalého vedenia Slovenského pozemkového fondu dosadeného ešte za vlády Mikuláša Dzurindu sľub, že v okolí Veľkého Slavkova získajú 200 hektárov pôdy. Na nich vraj chceli vybudovať golfové ihrisko, hotelový a zábavný komplex. Nové vedenie pozemkového fondu dosadené už súčasnou vládou premiéra Roberta Fica však svoj súhlas na odpredaj pozemkov stiahlo.

Po sporných prevodoch pôdy pod Tatrami pri obci Veľký Slavkov v roku 2007 prišiel o post ministra pôdohospodárstva Miroslav Jureňa, čo viedlo takmer k rozpadu vlády. Vlani sa však situácia zopakovala a GVM získala od reštituentov inú pôdu pri Veľkej Lomnici a Starej Lesnej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu