Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Český súd uznal oprávnenosť exekúcie voči Transpetrolu

Transpetrol
Transpetrol

BRATISLAVA - Mestský súd v Prahe uznal za oprávnenú exekúciu v sume takmer 13 miliónov eur voči slovenskému prepravcovi ropy Transpetrol. Napísal to dnes denník Sme.

O exekúciu požiadala podľa denníka česká firma PAP CZ na základe pohľadávky, ktorú odkúpila od spoločnosti blízkej podnikateľovi Ignácovi Ilčišinovi. Ten sa so štátom dlhodobo súdil o podiel v Transpetrole, na ktorý si nárokoval vďaka spornej exekúcii z 90. rokov.

Transpetrol prepravuje cez územie Slovenska ropu z Ruska do západnej Európy. Ilčišin si nárokoval 34 percent akcií Transpetrolu, neskôr svoj sporný podiel predal českej spoločnosti Quick Power Plant. Tá ich podľa médií následne odstúpila americkému fondu CAPPA Fund III. Štát sa naopak stále považuje za stopercentného vlastníka Transpetrolu. Ohľadne vlastníctva podielu v Transpetrole existuje na Slovensku viacero verdiktov súdov, ktoré sú v rozpore.

Podnikateľ z východného Slovenska vlani zvolal valné zhromaždenie, na ktorom sa vyhlásil za predsedu predstavenstva Transpetrolu. Štát toto valné zhromaždenie neuznal. Neskôr podľa Sme v mene ropného prepravcu uznal českej firme PAP CZ dlh a súhlasil s vykonaním exekúcie, ak nebude splatený. Štát platiť odmietol a polícia navyše Ilčišina za súhlas s exekúciou obvinila z podvodu a istý čas ho súd držal vo väzbe.

Rozsudok pražského mestského súdu padol podľa Sme ešte vo februári. Proti rozhodnutiu sa vraj už nedá odvolať. Ministerstvo hospodárstva ani právnická kancelária Transpetrolu na rozsudok českého súdu zatiaľ nereagovali, napísal denník.

Žilinský krajský súd vlani Ilčišinovi vymeral deväť rokov väzenia za podvod súvisiaci s exekúciou akcií Transpetrolu. Zároveň skonštatoval, že Ilčišin so svojimi spoločníkmi nikdy podiel v Transpetrole nezískal. Rozsudok však ešte nebol právoplatný.

Na druhej strane sa Ilčišinovi podarilo uspieť na bratislavskom okresnom súde. Ten mu umožnil zvolať minuloročné valné zhromaždenie Transpetrolu, ktoré však potom štát aj tak neuznal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu