Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Spochybňovaný podiel v Transpetrole získal americký fond, píše SME

Transpetrol
Transpetrol

BRATISLAVA - Zhruba tretinový sporný podiel v ropnom prepravcovi Transpetrol, ktorý si v minulosti nárokoval podnikateľ Ignác Ilčišin, získal americký fond CAPPA Fund III.

Napísal to dnes denník Sme s odvolaním na americké médiá. Práva na balík 34 percent akcií kúpil od českej firmy Quick Power Plant, ktorá akcie nadobudla od Ilčišina. Štát však tento prevod neuznáva a považuje sa za 100-percentného vlastníka Transpetrolu.

"Overili sme si históriu nadobudnutia akcií. Náš právny zástupca je presvedčený, že jediným vlastníkom akcií bol právoplatne Quick Power Plant," tvrdil podľa Sme riaditeľ fondu Steve Richards. Zatiaľ chcú údajne spor o akcie riešiť mimosúdne. "Stopercentným vlastníkom je štát," odkázal naopak vedúci komunikačného oddelenia ministerstva hospodárstva Vahram Chuguryan.

Cenu za transakciu americký fond nezverejnil. Sme poznamenalo, že CAPPA Fund III nie je príliš známy. Na svojej internetovej stránke sa označuje za investičný fond, ktorý sa sústreďuje na projekty energetickej infraštruktúry na rozvíjajúcich sa trhoch. Richards o sebe uviedol, že v minulosti viedol sekciu medzinárodného rozvoja trhu na americkom ministerstve energetiky. Tieto informácie sa však podľa Sme nepodarilo overiť. Český Quick Power Plant zastupoval podnikateľ Milan Kožíšek.

Vranovský podnikateľ Ilčišin si akcie nárokoval na základe spornej exekúcie, keďže v minulosti mu štát nezaplatil pohľadávku. Krajský súd v Žiline minulý rok označil kroky súvisiace s exekúciou za podvod a Ilčišina odsúdil na deväť rokov väzenia, rozsudok nebol právoplatný. Ďalšie súdy však v iných sporoch naopak Ilčišinove nároky uznávali. Koncom minulého roka Špecializovaný trestný súd poslal podnikateľa do väzby pre nové obvinenie z podvodu, keď ako údajný akcionár podniku vraj uznal v Prahe dlh Transpetrolu za necelých 13 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu