Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Pravda: Exekútorka zablokovala Transpetrolu štyri milióny

Transpetrol
Transpetrol

BRATISLAVA - V jednom z najdôležitejších podnikov na Slovensku sa podľa informácií denníka Pravda začala exekúcia majetku. Ako píše v dnešnom vydaní, strategickému prepravcovi ruskej ropy, štátnemu Transpetrolu, zablokovala súdna exekútorka pred niekoľkými týždňami na účtoch sumu štyri milióny eur.

Firma tak podľa denníka doplatila na spor s východoslovenským podnikateľom Ignácom Ilčišinom. Ten sa už jedenásť rokov súdi so štátom o 34 percent akcií Transpetrolu a tiež o dlžoby voči firme. Transpetrol teraz funguje aj so zablokovanou časťou hotovosti. Odberatelia problémy v dodávkach ropy nezaznamenali. "Celá kauza nemá žiaden vplyv na zabezpečenie prevádzky a dodávok ropy," reagoval pre Pravdu riaditeľ pre obchod a prepravu Transpetrolu Martin Ružinský.

Ako denník informuje, Ilčišin práva na akcie Transpetrolu previedol na českú firmu a práv sa rozhodol domáhať tento rok v Čechách. Tam sa mu podarilo v auguste tohto roka získať od Obvodného súdu pre Prahu 2 poverenie pre súdnu exekútorku, aby dlžoby od Transpetrolu vymáhala násilne. "Exekúcia bola nariadená, pretože boli splnené všetky zákonom stanovené predpoklady," povedal pre Pravdu hovorca Obvodného súdu pre Prahu 2 Zdeněk Doudera.

Z celkovej sumy 12,7 milióna eur, ktorú si Ilčišin nárokuje, exekútorka v Transpetrole zablokovala štyri milióny eur. Jej ďalšie ťaženie Transpetrol dočasne zastavil. Presvedčil totiž pražský súd, aby odložil exekúciu, až kým súdy na Slovensku nerozhodnú o Ilčišinovom postupe. Zároveň sa proti exekúcii odvolal na Mestský súd v Prahe. Pražský obvodný súd poveril exekútorku po tom, čo Ilčišin ako šéf Transpetrolu uznal dlh voči českej firme.

Šéfom Transpetrolu sa Ilčišin mal stať v apríli na valnom zhromaždení firmy na východe Slovenska. Štát aj Transpetrol tvrdia, že zhromaždenie je neplatné, o čom však súdy doteraz definitívne nerozhodli. Pražský súd aj po preverení námietok Transpetrolu uznal, že Ilčišin sa v júni oprávnene podpisoval ako šéf Transpetrolu. Slovenská polícia na rozdiel od pražského súdu tvrdí, že Ilčišin nemohol konať ako šéf Transpetrolu. Polícia obvinila podnikateľa z podvodu a súd v Pezinku ho podľa Pravdy od nedele väzní.

Na spor s Ilčišinom doteraz doplácal najmä štát ako vlastník firmy. Súdy totiž dávnejšie pozastavili v Transpetrole výplatu dividend so ziskov. Štát má tak vo firme blokované dividendy za roky 2003 až 2008 vo výške viac ako 330 miliónov eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu