Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Už ho zastavte!

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník

BRATISLAVA - Kaník sa už úplne zbláznil! Jeho slávna dôchodková reforma sa ešte nestihla ani poriadne rozbehnúť a minister už plánuje zmeny. Chce zastaviť zvyšovanie vysokých dôchodkov. A aby toho ešte nebolo dosť, Kaník navrhuje znížiť aj výšku nemocenského, ktoré ľudia na péenke dostávajú od štvrtého dňa práceneschopnosti.

Keď budeme na péenke, dostaneme tak teda o päť percent menej ako doteraz. Výšku nemocenského totiž Kaník navrhuje znížiť zo súčasných 55 na 50 percent.

Zamestnávateľ bude svojim pracovníkom tiež platiť péenku namiesto doterajších desiatich dní až štrnásť dní.

Kaník však včera prišiel aj s ďalším nápadom. Ten sa týka rozdielneho spôsobu úpravy dôchodkov. Ekonómovia sú však ostražití a novinku kritizujú.

"Naším cieľom je rýchlejší rast nižších dôchodkov," povedal Kaník. Nízke penzie sa podľa jeho návrhu budú naďalej zvyšovať o priemer rastu miezd plus infláciu, vyššie dôchodky však iba o infláciu.

Ministerstvo financií očakáva, že v budúcich rokoch tempo rastu miezd predstihne nárast inflácie zhruba o 4 percentá ročne. To by znamenalo, že nižšie dôchodky sa budú zvyšovať o vyššie percento než vysoké penzie. Kaník však nespresnil, od akej výšky dôchodkov budú penzie zvyšované len o infláciu. Ekonómovia rozdielny spôsob úpravy dôchodkov kritizujú.

"Navrhované zmeny sú nesystémové. Systémovým riešením je stanoviť rovnaké pravidlá pre všetkých," povedal analytik ING Bank Ján Tóth. Domnieva sa však, že súčasný dôchodkový systém je príliš štedrý a penzie by sa mali všetkým dôchodcom zvyšovať len v závislosti od inflácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu