Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Kaník očakáva zníženie priestoru pre nelegálnu prácu

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník

BRATISLAVA - Nový zákon o nelegálnom zamestnávaní, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, by mal podľa ministra práce a sociálnych vecí Ľudovíta Kaníka od apríla významne znížiť priestor na vykonávanie nelegálnej práce.

"Zákon zníži obchádzanie povinnosti zamestnávateľa prihlásiť všetkých zamestnancov do príslušných inštitúcií," povedal minister na piatkovej tlačovej besede. Kontrolovať dodržiavanie zákona budú podľa Kaníka okrem inšpektorátov práce aj úrady práce a sociálnych vecí. "Mimoriadne sa tým znásobí počet kontrolórov a tým aj frekvencia vykonávaných kontrol," zdôraznil šéf rezortu sociálnych vecí.

Najzávažnejšou zmenou je však nový spôsob prihlasovania zamestnancov do Sociálnej poisťovne (SP). "V súčasnosti má zamestnávateľ osem dní na prihlásenie zamestnanca, od apríla bude nutné každého zamestnanca prihlásiť ešte pre nástupom do práce," povedal Kaník.

Prihlasovaciu povinnosť si zamestnávateľ podľa neho môže splniť aj mailom, faxom alebo esemeskou. Zamestnávateľ môže podľa nového zákona dostať za nelegálne zamestnávanie pokutu do výšky 1 mil. Sk a päť rokov bude takýto subjekt vylúčený z procesu verejného obstarávania alebo udelenia štátnej pomoci.

"Ešte pred účinnosťou zákona, teda pred 1. aprílom, zverejníme postup zamestnávateľov pri nahlasovaní zamestnancov a tiež všetky kontakty, či už mail, faxové číslo alebo číslo na mobil," povedal predseda Rady riaditeľov SP František Halmeš.

Všetky prihlásenia zamestnancov cez mail, fax alebo mobil bude podľa neho poisťovňa nahrávať do jednotného systému a bude ich uchovávať. Ak však zamestnávateľ využije túto formu prihlásenia zamestnanca, musí aj tak do troch dní od jeho nahlásenia potvrdiť zamestnanie osoby písomne na pobočke SP. Inšpektoráty práce sa podľa neho budú môcť napojiť online na server SP a budú tak mať k dispozícii údaje o tom, či si zamestnávateľ pri konkrétnom zamestnancovi splnil svoju prihlasovaciu povinnosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu