Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rozpočet v januári skončil v prebytku 22,81 milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Štátny rozpočet Slovenska v januári skončil v prebytku 22,81 milióna eur. V porovnaní s prvým mesiacom minulého roka sa hospodárenie vlády zhoršilo, január 2009 rozpočet uzavrel s plusom 100,32 milióna eur.

Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnilo ministerstvo financií na svojej internetovej stránke. Príjmy rozpočtu, ktoré tvoria najmä dane, v januári medziročne vzrástli o zhruba 13 percent na 800,29 milióna eur. Rýchlejším tempom sa zvýšili výdavky, a to o viac ako štvrtinu na 777,48 milióna eur.

Na celý tento rok vláda Roberta Fica (Smer-SD) naplánovala rozpočet s rekordným schodkom 3,75 miliardy eur. Výdavky štátu vo volebnom roku sa majú zvýšiť na 16,28 miliardy eur a príjmy na 12,53 miliardy eur. V roku 2009 hospodárenie vlády skončilo s deficitom 2,79 miliardy eur. Pre negatívny vplyv hospodárskej krízy, ktorá okresala príjmy rozpočtu, schodok stúpol medziročne zhruba štvornásobne.

Vývoj štátneho rozpočtu najviac ovplyvňuje výsledky verejných financií. Kabinet na tento rok počíta so znížením verejného schodku na 5,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších odhadovaných 6,3 percenta výkonu ekonomiky. Pôvodne mal deficit v minulom roku dosiahnuť 2,1 percenta HDP. Udržanie dobrej kondície verejných financií bolo jedným z kritérií, ktoré sa hodnotili pred vlaňajším vstupom Slovenska do eurozóny. Ministerstvo financií plánuje znížiť verejný schodok na tri percentá HDP v roku 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu