Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Schválili rozpočet s rekordným schodkom 3,75 miliardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Bratislava - Poslanci dnes schválili návrh štátneho rozpočtu na budúci rok s rekordne vysokým schodkom 3,75 miliardy eur (112,97 miliardy Sk) oproti tohtoročným upraveným 3,13 miliardy eur (94,29 miliardy Sk). Vládna koalícia hladko presadila svoj posledný rozpočet v tomto volebnom období, čo jej umožnila pohodlná väčšina v parlamente. Poslanci parametre rozpočtu výrazne nezmenili.

Napriek nárastu rozpočtového schodku chce vláda stlačiť deficit verejných financií. Tie okrem hospodárenia štátu zahŕňajú aj výsledky samospráv, Sociálnej poisťovne či zdravotných poisťovní. Verejný schodok má na budúci rok klesnúť na 5,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných odhadovaných 6,3 percenta výkonu ekonomiky.

Štátny rozpočet na budúci rok predpokladá rast príjmov na 12,53 miliardy eur (377,48 miliardy Sk), čo je o zhruba 14 percent viac ako po úprave tohtoročného rozpočtu. Výdavky majú rásť rýchlejšie, a to asi o 15 percent na 16,28 miliardy eur (490,45 miliardy Sk).

"Vítam, že v tomto rozpočte sú predovšetkým tri rezorty, kde môžeme sledovať nárast výdavkov. Ide o zdravotníctvo, sociálne veci a školstvo," povedal novinárom po schválení rozpočtu premiér Robert Fico (Smer-SD). Prijatý rozpočet má predpoklady bojovať proti kríze, rešpektuje nastavené sociálne programy a zároveň znižuje deficit verejných financií, dodal.

Opozícia počas trojdňovej rozpravy materiál kritizovala a Ficovmu kabinetu vytkla, že napriek kríze neplánuje výraznejšie šetriť a zvyšuje zadlženosť krajiny. Koaliční zákonodarcovia naopak rozpočet obhajovali a tvrdili, že zachováva sociálny štandard ľudí.

Vládny návrh v pléne podporilo 83 poslancov zo 139 prítomných zákonodarcov. Za materiál hlasovali všetci prítomní poslanci vládnej koalície. Poslanci oproti vládnej predlohe súhlasili s navýšením rozpočtu Slovenskej akadémie vied, opozičné návrhy na navýšenie peňazí pre školstvo, zdravotníctvo či samosprávy snemovňa odmietla.

Fico potvrdil, že vláda poskytne mestám a obciam v tomto roku mimoriadnu finančnú podporu na zmiernenie dopadov krízy vo výške 100 miliónov eur (asi tri miliardy Sk), na budúci rok im vyplatí ďalších 73 miliónov eur (2,2 miliardy Sk). Doplnil, že kabinet zároveň bude so Združením miest a obcí (ZMOS) diskutovať o prípadnej ďalšej pomoci. Samospráva žiadala z dôvodov zmeny zákonov v budúcom roku doplatiť od štátu vyše 150 miliónov eur (okolo 4,5 miliardy Sk).

Vláda chce na budúci rok pokračovať v rozbehnutých sociálnych programoch, bude tak napríklad ďalej poskytovať príspevok k hypotekárnym úverom pre mladých, zvýšia sa dôchodky aj sociálne dávky. Spustí sa program mladomanželských pôžičiek so štátnym príspevkom. Kabinet chce šetriť napríklad na investíciách do nákupu áut, výpočtovej techniky, na stavbách a rekonštrukciách budov. Počíta tiež s razantnejším využívaním peňazí z eurofondov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu